Egipat samoproglašeno Kosovo priznao samo usmeno

Srna
Egipat samoproglašeno Kosovo priznao samo usmeno

Beograd - Egipat je Kosovo priznao samo usmeno, bez ikakvog papira, u junu 2013. godine, i to je veoma slabo priznanje kojem se protivilo čak i tadašnje egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova, piše "Politika" pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova.

Isti izvor kaže da ne postoji nikakva razmjena nota između egipatskog i Ministarstva spoljnih poslova samoproglašenog Kosova, već da je to učinjeno jedino kroz verbalni iskaz nekadašnjeg portparola Ministarstva Badr Abdel Atija.

"Sve se to dešavalo 26. juna 2013. godine, tri dana prije pada Muslimanske braće. To verbalno priznanje bilo je rezultat, kako nekih unutrašnjih kalkulacija Muslimanske braće, tako i spoljnih pritisaka kojima su oni bili podložni", kaže sagovornik lista povodom informacija da se u Egiptu razmišlja o povlačenju priznanja.

Prema njegovim riječima, uobičajeni put za priznavanje države je razmjena nota o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada, ali u ovom slučaju to ne postoji.

Pravilo je da akt o priznanju donosi Ministarstvo spoljnih poslova, na osnovu odluke vlade ili šefa države, a kada je riječ o povlačenju priznanja, ne mora formalno da se uputi dokument, već to može da se uradi i na drugačiji način, objašnjava sagovornik lista.

"Politika" ocjenjuje da, ukoliko bi Egipat na bilo koji način potvrdio da je usmeno saopštenje o priznanju ništavno, to bi svakako bila vijest koja bi odjeknula u svjetskoj javnosti jer je riječ o izuzetno uticajnoj arapskoj zemlji, a ujedno bi to bila i najuticajnija zemlja koja se odlučila na takav korak.

Na pitanje da li je tačno da bi Egipat mogao da povuče odluku o priznanju samoproglašenog Kosova i Metohije, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio je ovom beogradskom listu kratko - "Videćemo".

Ambasador Egipta u Beogradu Ezldin Fahmi Mahmud Fahmi kaže da Ambasada nema zvanične informacije iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno od Vlade Egipta, i da ne mogu da se "oslone" na informaciju koja je objavljena u nekim novinama.

Prema jučerašnjem pisanju "Večernjih novosti", u Egiptu jača struja koja smatra da bi morala da se preispita odluka o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, a o preispitivanju odluke nedavno je pisao i jedan od najuglednijih egipatskih i arapskih novinara Abdel Latif el Manjavi.

"Politika" ukazuje da Egipat nije "usamljen slučaj" u verbalnom priznavanju samoproglašenog Kosova, navodeći kao primjer Gvineju Bisao, dok je krajem oktobra prošle godine odluku o povlačenju priznanja saopštio Surinam, a Sao Tome i Principe prva je zemlja za koju se vezuje ideja o promjeni stava u pogledu nezavisnosti Kosova i Metohije.

Srpske diplomate su, takođe, u više navrata i od zvaničnika Amana mogli da čuju da ta zemlja nije priznala Kosovo, piše "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana