ЕУ осуђује дешавања на Косову

Танјуг
ЕУ осуђује дешавања на Косову

Брисел - Портпаролка Европске комисије, Маја Коцијанчић поновила је данас да ЕУ оштро осуђује јучерашња дешавања на Косову, као супротна нормализацији односа, али и да очекује од обје стране да поштују дговорено у дијалогу.

Портпаролка Европске комисије каже да је позиција ЕУ поводом јучерашњих дешавања на Косову "јасна", као што је "јасно да је дијалог пут за даље".

"Оштро осуђујемо јучерашња догађања на Косову. Она се крећу супротно од нормализације односа. У том контексту ми очекујемо од Србије, која се налази у процесу преговора о приступању ЕУ и Косова које примјењује Споразума о стабилзацији и придруживању, да у потпуности, на ријечима и дјелу, поштују договорено у дијалогу", поновила је Коцијанчић.

Она је навела да је висока представница ЕУ Федерика Могерини синоћ разговарала са предсједницима Вучућем и Тачијем, као и да су у току контакти и на другим нивоима.

"Јасно смо синоћ позвали обје стране, и Косово и Србију, да покажу неопходну суздржаност и зрелост како ситуација на Косову не би ескалирала", изјавила је Коцијанчић.

Маја Коцијанчић додаје да сва питања од заједничког инетереса морају бити рјешавана у оквиру дијалога коме посредује ЕУ.

"Крајњи циљ тог дијалога је нормализација односа између Косаво и Србије. То је још једном потврђено и крајем прошле недјеље када је висока представница организовала састанак на високо плитичком ниво са оба председника", изјавила је Коцијанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана