ЕУ: Одмах повуците таксе и формирајте ЗСО Харадинај: Прошло је то вријеме

Агенције
ЕУ: Одмах повуците таксе и формирајте ЗСО Харадинај: Прошло је то вријеме

ЕУ је изразила “дубоко жаљење” због одлуке Владе Косова о повећању царина од сто одсто на увоз из Србије и БиХ, као и наметање нецаринских препрека.

ЕУ је поново “снажно” тражила да се те мјере одмах повуку.

То се наводи у саопштењу послије заседања Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ-Косово у Бриселу, послије којег је због грубог одбијања косовског премијера Рамуша Харадинаја да прихвати тај захтјев ЕУ отказана конференција за новинаре, коју су челници ЕУ Федерика Могерини и Јоханес Хан требало да одрже с Харадинајем.

Европска унија је такође предочила да “сви већ постигнути споразуми у дијалогу (Београд-Приштина) морају неодложно бити спроведени, а посебно 2015. године склопљени споразум о Асоцијацији/Заједници општина са српском већином”.

У саопштењу ЕУ се подвлачи да “увођење оваквих такси штети економским интересима Косова и његовог становништва, смањује трговину и привлачност Косова као мјеста за улагања и послове”.

ЕУ “такође наглашава важност наставка и ефикасног спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању (ЕУ-Косово), као и уговорних обавеза на пољу трговине и царина”. “Свако спријечавање трговине мора да се ријеши у склопу надлежних тијела и механизама, уз предусретљиво учешће свих страна и у духу регионалне сарадње и добросусједских односа”, ставила је до знања ЕУ.

Додаје се да ЕУ “наглашава важност сталног ангажовања Косова у Дијалогу Приштине и Београда, уз посредовање ЕУ, тако да се убрза и оснажи рад у доброј вјери на постизању правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа између Косова и Србије”.

Харадинај одбио Брисел: Прошло је то вријеме

Рамуш Харадинај и формално је одбио приједлог Брисела да привремено укине увећане таксе, а да се у ЦЕФТА, заузврат, умјесто Унмика води Косово са звјездицом.

 “Прошло је вријеме када су таква питања могла бити ријешена условљавањем”, пише премијер привремених приштинских институција Харадинај шефици европске дипломатије Федерики Могерини.

Писмо је Газета експрес објавила непосредно уочи састанка косовског премијера са бриселским званичницима, а на тему косовског ССП.

“Двадесет година након рата на Косову, десет година након проглашења независности Републике Косово и пет година након Бриселског споразума, истина је да је напредак у нормализацији односа између Косова и Србије минималан и заправо је у потпуности заустављен”, пише Харадинај.

Харадинај, између осталог, каже да нема смисла жалити због актуелне ситуације и да Брисел треба да буде свјестан реалности.

“Оно што нам је потребно сада је нова иницијатива за подизање дијалога на ниво на којем ће оваква питања бити укључена у шири споразум”, навео је Харадинај. С тим у вези, он подсећа да је Приштина већ објавила нацрт свеобухватног споразума између, како наводи,

”Републике Косова и Републике Србије”, који је представљен и специјалном представнику ЕУ Наталији Апостоловој у четвртак.

Објаснио је да је циљ тог документа да се обједине питања о којима је до сада постигнут договор са онима која су, како каже, још на столу, а која ће бити основ правно обавезујућег споразума између “две земље”.

Харадинај наводи и да вјерује да је у интересу, како каже, Косова, Србије и ЕУ, као и шире међународне заједнице да ова прилика буде искоришћена за унапређење ставова и амбиција. Уз увјерење да је ријешење могуће, уз посвећеност ЕУ, Харадинај наводи и да је улога Брисела од виталног значаја за постизање коначног споразума.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана