EK: Kosovo dobilo zeleno svijetlo za viznu liberalizaciju

Agencije
EK: Kosovo dobilo zeleno svijetlo za viznu liberalizaciju

Evropska komisija saopštila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima.

Kosovo je ispunilo sve uslove o viznoj liberalizaciji, izjavio je na konferenciji za novinare evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Viznu liberalizaciju Kosovu sada treba da potvrde Evropski parlament, potom i Evropski savijet.

"Poslije mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savijet i parlament da idu napred i da usvoje naš prijedlog", rekao je Avramopulos.

Dodao je da se nada da će vrlo brzo region (Zapadnog Balkana) biti bez viza. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je jutros poslije sastanka sa Federikom Mogerini izjavio da če Evropski parlament na sastanku 29. ili 30. avgusta usvojiti odluku Evropske komisije o kojoj će se poslije toga izjasniti Evropski savet, odnosno ministri unutrašnjih poslova gdje može biti mogućih problema, ali da postoji "velika nada" da danas zaokruži "jedna izuzetno značajna tema za građane Kosova".

Prištinski mediji su jutros javili da su visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavili na sastanku sa predstavnicima kosovskih institucija održanom u utorak uveče, da će Kosovo danas dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o početku procesa vizne liberalizacije za svoje građane.

Kako javlja prištinska televizija "Klan Kosova", sastanku su sa kosovske strane prisustvovali predsjednik Hašim Tači, predsjednik parlamenta Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i zamjenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši, dok su sa američke strane bili prisutni visoki zvaničnici američkog Državnog sekretarijata Metju Palmer i Pol Fajfer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana