ЕК: Косово добило зелено свијетло за визну либерализацију

Агенције
ЕК: Косово добило зелено свијетло за визну либерализацију

Европска комисија саопштила је да је Косово испунило све услове за укидање визног режима.

Косово је испунило све услове о визној либерализацији, изјавио је на конференцији за новинаре европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос.

Визну либерализацију Косову сада треба да потврде Европски парламент, потом и Европски савијет.

"Послије много година, напора и великог посла, Комисија сада потврђује да је Косово испунило све стандарде за либерализацију виза. Сада ми позивамо Европски савијет и парламент да иду напред и да усвоје наш приједлог", рекао је Аврамопулос.

Додао је да се нада да ће врло брзо регион (Западног Балкана) бити без виза. Премијер Косова Рамуш Харадинај је јутрос послије састанка са Федериком Могерини изјавио да че Европски парламент на састанку 29. или 30. августа усвојити одлуку Европске комисије о којој ће се послије тога изјаснити Европски савет, односно министри унутрашњих послова гдје може бити могућих проблема, али да постоји "велика нада" да данас заокружи "једна изузетно значајна тема за грађане Косова".

Приштински медији су јутрос јавили да су високи званичници Сједињених Америчких Држава (САД) најавили на састанку са представницима косовских институција одржаном у уторак увече, да ће Косово данас добити позитивно мишљење Европске комисије о почетку процеса визне либерализације за своје грађане.

Како јавља приштинска телевизија "Клан Косова", састанку су са косовске стране присуствовали предсједник Хашим Тачи, предсједник парламента Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај и замјеници премијера Беџет Пацоли, Фатмир Љимај и Дардан Гаши, док су са америчке стране били присутни високи званичници америчког Државног секретаријата Метју Палмер и Пол Фајфер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана