Димитров: Нисмо прислушкивали српске институције и званичнике

Срна
Димитров: Нисмо прислушкивали српске институције и званичнике

Скопље - Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је данас да Влада Македоније није имала намјеру, ни наредбу или инструкцију, нити је извршила обавјештајна дејства против или на штету неке од сусједних земаља, укључујући и Србију.

Димитров је на конференцији за новинаре у Скопљу рекао да Македонија није предузимала никакве мјере како би шпијунирала Србију.

"Људи из ове Владе осјетили су посљедице прислушкивања и добро знају шта то значи", рекао је Димитров поводом навода државног врха Србије да је Македонија појачано контролисала Амбасаду Србије у Скопљу.


Македонски шеф дипломатије нагласио је да је у недјељу, 20. августа, када је добио ноту Србије, позвао министра спољних послова Србије Ивицу Дачићу, али да није успио да га добије.

"Телефонски разговор затражио сам и јуче. Највјероватније, сутра ћу разговарати са колегом", најавио је Димитров.

Он је рекао да Македонија води политику "новог конструктивног и отвореног система у односима са суседима".

"То је једини начин да регион крене напријед. Успјех наших сусједа и наш је успјех. Уколико постоји неко неразумијевање, једини начин да се превазиђе јесте директним дијалогом", подвукао је он.

Према његовим ријечима, једина офанзива Македоније јесте у ширењу контаката на Балкану и у том правцу је договор о добросусједским односима са Бугарском, заједничка сједница са Владом Албаније и посјета Грчкој.

"Били смо изненађени дипломатском нотом Србије, али још нисмо остварили званичну директну комуникацију да разговарамо о овом питању", рекао је Димитров.

Према његовим ријечима, грађани Македоније и Србије не заслужавају да се о оваквим темама говори на бази спекулација.

Потпредсједник македонске Владе за европска питања Бујар Османи раније данас рекао је да Македонија будно прати ситуацију послије заоштравања односа са Београдом.

"Јасно је да будно пратимо ситуацију. Оно што може да се поздрави јесте изјава српске стране, односно њихов званични став за заштиту пријатељских односа и враћање стања у уобичајене оквире", рекао је Османи новинарима.

Коментаришући спекулације медија да би Македонија могла да гласа за пријем самопроглашеног Косова у Унеско, он је рекао да је у комуникацији са властима у Приштини добијена информација да они до сада нису подносили захтјев.

"У тренутку када буде затражена подршка, тада ћемо и донијети одлуку", нагласио је Османи.

Србија је у недјељу повукла комплетно особље из Амбасаде у Скопљу.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је за повлачење дипломата било неколико разлога, истичући посебно "офанзивно обавјештајно дјеловање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана