Демонстранти ломили у Београду Весић: Биће поднете пријаве

Агенције
Демонстранти ломили у Београду Весић: Биће поднете пријаве

Београд - Група студената придружила се данас организовано протесту “1 од 5 милиона”, најприје скупом код Студентског града на Новом Београду, а потом су се упутили пјешке до зграде Владе Србије, гдје је требало да се придруже осталим демонстрантима на путу до сједишта “Пинк” телевизије.

Незванично, један Ђиласов присталица је претучен јер је узвинкуо: “Живео Вучић, живела Србија”.

Мада је био планиран “марш на Пинк”, од те идеје се одустало. Наводно, и око овога потеза није било сагласности свих лидера СзС.

Код Студентског града обратили су им се писац Марко Видојковић, професор Оливер Тошковић и студент Андрија Јовановић.

Видојковић је позвао студенте да размисле да ли желе да по завршетку студија напусте земљу и да се опросте од ње тако лако и брзо, а и ако опду, каже он, “неће моћи да се отарасе ужаса из Србије, јер ће преко интернета моћи да прате све што се дешава”.

Додао је да студенти имају природну одговорност да буду “контролори” у друштву, а довољно је, каже Видојковић, да има “двоје-троје освјешћених на факултету, па да се покрене лавина промјена”.

Професор Оливер Тошковић рекао је да држава смањује аутономију универзитета, да се мијења закон о високом образовању, да је комисија за акредитацију факултета “демолирана”.

Он је упитао зашто опозиција због цјелокупне ситуације није раније одустала од избора.

Демонстранти руше ограде у Коларчевој

Учесници протеста предвођени лидерима Савеза за Србију ограде, које су скинули са Коларчеве и Трга републике, носе ка Скупштини града, с намјером, како су најавили, да је ограде.

“Узмите све што има успут, да ослободимо град”, чуло се преко разгласа са камиона, током “акције” уклањања металних преграда и саобраћајних знакова о преусмеравању саобраћаја због реконструкције Трга републике.

“Склоните Весићеве барикаде, да ослободимо престоницу, да покажемо чији је ово главни град, чија је престоница”, узвикивано је.

Бошко Обрадовић, Драган Ђилас и Борко Стефановић су такође уклањали металне преграде, а потом су се фотографисали са њима као са “трофејом”.

Потом су наставили шетњу носећи и ограде и саобраћајне знаке.

Полиције није било.

Весић: дивљање на тргу, биће поднете пријаве

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић осудио је вечерас дивљање присталица Бошка Обрадовића и његових помагача Драгана Ђиласа и Вука Јеремића који су уништили градилиште на Тргу Републике и најавио да ће бити поднете пријаве за накнаду штете против организатора ових хулигана.

“Фашиста Бошко Обрадовић и његови помагачи Драган Ђилас и Вук Јеремић вечерас су поново показали да је насиље и терор њихова једина политика. Са неколико стотина хулигана уништили су заштитне ограде, уништавали машине и ломили коцке којима се поплочава трг”, рекао је Весић.

“Процењујемо штету коју су ови хулигани нанели Граду Београду али већ сада могу да кажем да су у питању десетине хиљада евра. Све што су уништили је пописано и у понедељак ће бити поднете пријаве за накнаду штете против организатора ових хулигана. Неће грађани Београда плаћати дивљање ових хулигана”, поручио је Весић.

Демонстранти донијели ограду испред скупштине града

Учесници протеста, предвођени лидерима СзС, поставили су испред улаза у скупштину града, односно зграду Старог двора, ограде коју су претходно покупили из Коларчеве улице.

Демонстранти су запалили бакље и узвикивали поруке упућене предсједнику Србије “готов си” и заменику градоначелника Београда - “одлази”.

Зграду Старог двора облепили су наљепницама сличног садржаја.

Журка испред Пинка

Поподне испред Пинк телевизије, која је била означена као циљ данашњег протеста “1од 5 милиона”, организована је “журка”, којом су менаџмент и запослени намеравали да “дочекају” учеснике протеста.

Запослени, испред самог улаза у зграду, плешу уз хитове свјетске денс сцене.

Власник Пинка Жељко Митровић, како јавља репортер Тањуга, лично пушта музику на првом спрату зграде.

Прије почетка “журке” испред телевизије појавили су се лидери Савеза за Србију и положили “вијенац” на којем је писало “Обећавамо сазнаћемо ко те нанишанио спотом на Пинку”, уз фотографију Оливера Ивановића.

Вијенац су носили Драган Ђилас, Борко Стефановић и Вук Јеремић, а иза њих су ишли Бошко обрадовић, Јанко Веселиновић и Зоран Лутовац.

Они су оставили вијенац и удаљили се аутомобилима.

Након њиховог одласка, предсједник Удружења несталих и киднапованих са Косова и Метохије, Симо Спасић прекрио је венац транспарентом на којем пише “Режим ДС, ДСС, и ДОС-а ослободио 2108 шиптарских терориста”

И на згради ТВ Пинк окачени су транспарентни са натписима: “Ђики, врати нам паре”, “Никад више Гоца Узелац”, “Бошко, Гоцу ти нећемо опростити” и велики љубичасти транспарент на коме пише “Стоп насиљу, само љубав”.

Сви транспарентни су потписани са “радници Пинка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана