Даут Харадинај: Специјални суд значи повратак ОВК

РТС
Даут Харадинај: Специјални суд значи повратак ОВК

Приштина - Посланик у косовској скупштини Даут Харадинај изјавио је да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу тзв. Ослободилачку војску Косова. Брат косовског премијера помиње се као један од првих припадника ОВК који ће се наћи пред Специјалним судом.

"Инструмент тзв. ОВК ће се поново активирати на Косову када буде почело хапшење за Специјални суд", рекао је Харадинај, који се у приштинским медијима помиње као један од првих припадника бивше ОВК који ће бити оптужени.

Харадинај је, за телевизију Клан Косова, рекао да је требало да политичке партије на Косову размишљају о Специјалном суду 2015. године, а не да гласају за формирање тог трибунала.

Даут Харадинај је брат косовског премијера Рамуша Харадинаја.

"Ја нисам дио ратног крила, ја сам грађанин Косова. Моје највеће достигнуће је рат. Ја сам отворен и увек спреман да подржим другове. Тзв. ОВК није починила злочине, Србија је починила злочине", рекао је Харадинај, додајући да Специјални суд треба посматрати као елемент који ће оштетити имиџ Косова.

Изјава Даута Харадинаја услиједила је недуго пошто је пропао покушај партија проистеклих из тзв. ОВК да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине тзв. ОВК. 

Приштински сајт Инсајдери, позивајући се на изворе блиске новом суду, тврди да ће Специјални суд подићи оптужницу против Даута Харадинаја због случаја "Радоњичко језеро", односно убиства 39 Срба, Албанаца и Рома током рата на Косову.

Даут Харадинај један је од најконтроверзнијих бивших припадника ОВК. Године 2005. осуђен је на пет година затвора због убиства тројице Албанаца током рата, а у вријеме сукоба у Македонији словио је за главног организатора припадника тзв. ОВК са Косова у Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана