Dačićeva ideja uplašila Zapad

Agencije
Dačićeva ideja uplašila Zapad

Beograd - Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane, odnosno Srbije i Albanije, piše Sputnjik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je svjestan da će najava unutrašnjeg dijaloga o Kosovu od samog početka izazvati podjelu na one za i na one protiv. Ono što ga je, kako je sam izjavio, iznenadilo jeste nervoza koja je uslijedila poslije izjave Ivice Dačića, ministra inostranih polova, da je jedino moguće rješenje razgraničiti šta su srpski, a šta albanski interesi. Sa Kosova su na ovo navrle više nego negativne reakcije, a sa Zapada opaske da je "Dačićev prijedlog probni balon Beograda". Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da postoji jedna vrsta straha koji dolazi sa svih strana, da će novo razgraničenje otvoriti "Pandorinu kutiju".

- Zapad misli da je kosovska priča završena i da Srbija ima manevarski prostor da ne prizna nezavisno Kosovo, ali da bi trebalo da prihvati činjenicu da je Kosovo na međunarodnom nivou predstavljeno. Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane - objašnjava Surlić.

Ivica Dačić smatra da je moguće da je nervoza izazvana njegovim prijedlogom o razgraničenju na srpsko i albansko najbolji pokazatelj kojim putem bi trebalo da idu.

- Dobro je što je u javnosti pokrenut dijalog o Kosovu i što se čuju različite ideje. Zanimljivo je, a to je primetio i Vučić, da je dosad samo moja ideja o razgovorima o razgraničenju na ono što je srpsko i ono što je albansko izazvala veliku nervozu na mnogim stranama - rekao je Dačić.

Takvu nervozu, kako je naveo, ne izazivaju ni prijedlozi da se Srbija odrekne Kosova ni prijedlozi da bude održan zamrznuti konflikt.

Jer, naveo je on, samo jedno takvo rješenje će istovremeno obezbijediti trajan kompromis za budućnost.

Lider SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da će ta partija 1. septembra izaći sa platformom o Kosovu, a povodom unutrašnjeg dijaloga na koji je pozvao Vučić.

- Tada ćemo izaći sa našim viđenjem rešenja, da li će se to nekom svideti ili ne, da li će to neko koristiti ili ne, to već nije na nama - rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana