Дачићева идеја уплашила Запад

Агенције
Дачићева идеја уплашила Запад

Београд - Идеја о српско-албанском разграничењу у ствари ставља по страни Косово и иницира дијалог између Београда и Тиране, односно Србије и Албаније, пише Спутњик.

Предсједник Србије Александар Вучић био је свјестан да ће најава унутрашњег дијалога о Косову од самог почетка изазвати подјелу на оне за и на оне против. Оно што га је, како је сам изјавио, изненадило јесте нервоза која је услиједила послије изјаве Ивице Дачића, министра иностраних полова, да је једино могуће рјешење разграничити шта су српски, а шта албански интереси. Са Косова су на ово наврле више него негативне реакције, а са Запада опаске да је "Дачићев приједлог пробни балон Београда". Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже да постоји једна врста страха који долази са свих страна, да ће ново разграничење отворити "Пандорину кутију".

- Запад мисли да је косовска прича завршена и да Србија има маневарски простор да не призна независно Косово, али да би требало да прихвати чињеницу да је Косово на међународном нивоу представљено. Идеја о српско-албанском разграничењу у ствари ставља по страни Косово и иницира дијалог између Београда и Тиране - објашњава Сурлић.

Ивица Дачић сматра да је могуће да је нервоза изазвана његовим приједлогом о разграничењу на српско и албанско најбољи показатељ којим путем би требало да иду.

- Добро је што је у јавности покренут дијалог о Косову и што се чују различите идеје. Занимљиво је, а то је приметио и Вучић, да је досад само моја идеја о разговорима о разграничењу на оно што је српско и оно што је албанско изазвала велику нервозу на многим странама - рекао је Дачић.

Такву нервозу, како је навео, не изазивају ни приједлози да се Србија одрекне Косова ни приједлози да буде одржан замрзнути конфликт.

Јер, навео је он, само једно такво рјешење ће истовремено обезбиједити трајан компромис за будућност.

Лидер СДПС-а Расим Љајић рекао је да ће та партија 1. септембра изаћи са платформом о Косову, а поводом унутрашњег дијалога на који је позвао Вучић.

- Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама - рекао је Љајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана