Dačićev saradnik pomagao Šariću

Agencije
Dačićev saradnik pomagao Šariću

Beograd - Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je juče bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića i još trojicu za odavanje informacija o narko-bosu Darku Šariću.

Osim Lazarevića, optužnim prijedlogom tužilaštva obuhvaćeni su advokat Radovan Štrbac, takođe optužen za pranje Šarićevog novca zarađenog prodajom droge, zatim optuženi za šverc kokaina koji je u bjekstvu Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara.

U saopštenju tužilaštva navedeno je da se Lazareviću stavlja na teret da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao naročito povjerljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Protiv Lazarevića podnesen je optužni prijedlog zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženo krivično djelo odavanje službene tajne, precizirano je u saopštenju.

Lazarević je u to vrijeme bio šef kabineta Ivice Dačića.

Garu terete da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno prenio podatke okrivljenom Lazareviću do kojih je Služba došla sprovođenjem posebne dokazne radnje po naredbi istražnog sudije.

Gari je stavljeno na teret krivično djelo odavanja službene tajne.

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodoljubu Raduloviću sudi u odsustvu, jer je u bjekstvu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Lazareviću i Štrpcu su ranije oduzeti pasoši i izrečena im je mjera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, dok je Gara prošao bez mjera.

Šarić je odbio da svjedoči u tom postupku pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On je uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi postupak za krijumčarenje kokaina i pranje para.

Suđenje

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ponovo, zbog štrajka advokata, odgođen nastavak suđenja narko-bosu Darku Šariću i članovima njegove grupe optuženim za organizovanje šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Sljedeći termin za ovo suđenje predviđen je za danas. U julu je sud predvidio da glavni pretres u ovom procesu bude održan tokom cijele ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana