Дачићев сарадник помагао Шарићу

Агенције
Дачићев сарадник помагао Шарићу

Београд - Тужилаштво за организовани криминал оптужило је јуче бившег шефа кабинета министра унутрашњих послова Бранка Лазаревића и још тројицу за одавање информација о нарко-босу Дарку Шарићу.

Осим Лазаревића, оптужним приједлогом тужилаштва обухваћени су адвокат Радован Штрбац, такође оптужен за прање Шарићевог новца зарађеног продајом дроге, затим оптужени за шверц кокаина који је у бјекству Родољуб Радуловић звани Миша Банана, као и начелник Службе за специјалне истражне методе у УКП МУП-а Србије Борис Гара.

У саопштењу тужилаштва наведено је да се Лазаревићу ставља на терет да је у току 2008. и 2009. године као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића у више наврата одавао нарочито повјерљиве податке о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току, а који представљају службену тајну.

Против Лазаревића поднесен је оптужни приједлог због постојања оправдане сумње да је извршио кривично дјело удруживање ради вршења кривичних дјела и продужено кривично дјело одавање службене тајне, прецизирано је у саопштењу.

Лазаревић је у то вријеме био шеф кабинета Ивице Дачића.

Гару терете да је као руководилац Службе за специјалне истражне методе неовлашћено пренио податке окривљеном Лазаревићу до којих је Служба дошла спровођењем посебне доказне радње по наредби истражног судије.

Гари је стављено на терет кривично дјело одавања службене тајне.

Штрбац и Радуловић се терете да су извршили кривично дјело одавање службене тајне у подстрекавању.

Тужилаштво је предложило суду да се Родољубу Радуловићу суди у одсуству, јер је у бјекству и за њим је расписана Интерполова потјерница.

Лазаревићу и Штрпцу су раније одузети пасоши и изречена им је мјера забране напуштања боравишта без одобрења суда, док је Гара прошао без мјера.

Шарић је одбио да свједочи у том поступку пошто се позвао на своје право да као свједок не даје исказ, како не би себе изложио кривичној одговорности.

Он је ухапшен 18. марта у заједничкој акцији којом су руководили министри правде Србије и Црне Горе, а у Специјалном суду против њега се води поступак за кријумчарење кокаина и прање пара.

Суђење

У Специјалном суду у Београду јуче је поново, због штрајка адвоката, одгођен наставак суђења нарко-босу Дарку Шарићу и члановима његове групе оптуженим за организовање шверца 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу. Сљедећи термин за ово суђење предвиђен је за данас. У јулу је суд предвидио да главни претрес у овом процесу буде одржан током цијеле ове седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана