Дачић протестује у СБ УН због војске Косова

Спутњик
Дачић протестује у СБ УН због војске Косова

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић протестоваће у сриједу у Њујорку у Савјету безбједносту УН због одлуке Приштине да формира косовску војску.

Дачић је то потврдио за “Спутњик” непосредно пред одлазак на сједницу Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити разматран извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КиМ.

“Јасно и аргументовано ћу предочити највећим светским силама да је формирање такозване војске Косова, односно, паравојске, противно Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савет безбедности”, рекао је министар иностраних послова Србије.

Дачић ће, како је рекао, представити чланицама СБ УН и све једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу.

“Приштина је прекршила и споразум ЦЕФТА, подижући порезе на робу из Србије, лобирају за чланство у Интерполу, иако није држава-чланица Уједињених нација. Сви аргументи су на страни Београда који је испунио све своје преузете обавезе. У потпуности поштујемо Резолуцију 1244, али и дијалог који водимо у Бриселу”, казао је шеф српске дипломатије.

Дачић подсјећа да је ово сједница СБ УН на којој ће се расправљати о ситуацији на Косову, на иницијативу Кине, која је 1. новембра преузела предсједавање.

Претходна сједница о Косову одржана је 18. маја ове године, а шестомјесечна пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три мјесеца, што је била пракса у посљедњих 19 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана