Dačić najavio odlazak sa čela SPS-a

Agencije
Dačić najavio odlazak sa čela SPS-a

Beograd - Ivica Dačić, predsjednik SPS-a, izjavio je da se vjerovatno više neće kandidovati za šefa te stranke.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, dodao je da nema tog socijaliste koji njega može da smijeni sa čela stranke, već da će on sam otići, o čemu i razmišlja.

- Kongres je sledeće godine. Izabran sam između četiri kandidata tajnim glasanjem. Podigao sam partiju iz pepela posle 5. oktobra. Inače je ona bila otpisana. Mene ne mogu da smene, mogu samo ja da odem, o čemu razmišljam - rekao je Dačić.

Kazao je još i to da je "umoran od uloge dežurnog krivca".

- Verovatno se neću više kandidovati za predsednika partije. A moguće je i da ubrzam kongres. Svima sam za sve ja uvek kriv i u partiji i u koaliciji, pa je vreme da se to završi. Dosta mi je svega - rekao je lider socijalista.

Mediji su ranije objavili da potpredsjednik stranke Branko Ružić sprema puč u stranci, te da će s ljudima koji su mu lojalni pokušati da na kongresu narodne godine smijeni aktuelnog šefa sa čela Socijalističke partije Srbije.

Naime, dio stranke okupljen oko Ružića već duže vrijeme je nezadovoljan načinom na koji Dačić vodi SPS i njegovim servilnim odnosom prema SNS-u, pa će na sljedećem partijskom kongresu, koji bi trebalo da bude održan sljedeće godine, pokušati da ga smijene.

Ukoliko im to pođe za rukom, novi predsjednik Socijalističke partije Srbije postao bi Ružić, koji u trci za čelno mjesto u stranci, kako saznaju mediji, ima podršku i određenih stranih centara moći.

Inače, najviši organ SPS-a je kongres, koji se prema Statutu partije održava svake četvrte godine. Do sada je, od osnivanja SPS-a, bilo devet kongresa, a posljednji, na kojem je ponovo izabran Dačić za šefa stranke, bio je 14. decembra 2014. godine. Po toj dinamici, sljedeći, za Dačića prelomni kongres bi trebalo da bude sljedeće godine.

- Aktuelni potpredsednik socijalista Branko Ružić je prilično jak unutar stranke, godinama ga podržava ne tako mali broj ljudi. To je u jednom trenutku uplašilo Dačića, pa je Ružiću obezbedio ministarsku fotelju u aktuelnoj vladi, misleći da će ga tako pridobiti uz sebe, a uzgred i disciplinovati, jer je bio previše opoziciono nastrojen. Međutim, izgleda da to Dačiću nije pomoglo. Ružić se, naime, nameračio na fotelju šefa SPS-a i zato već uveliko lobira unutar stranke i obezbeđuje što širu podršku za puč u partiji - priča izvor iz SPS-a.

Ružić je ranije često zadavao glavobolje Dačiću i to tako što je iznosio opozicione stavove, a znao je i da ga tiho minira unutar stranke, pa je tako, dok se SPS borio da opstane u vlasti, govorio da bi volio da bude u opoziciji, kao i da mu je izazov da ruši "najjačeg u zemlji". (Agencije)

Kako je Ružić minirao Dačića

- Dok se SPS borio za vlast, Ružić javno govorio da bi volio da bude u opoziciji

- Bojkotovao sjednicu GO SPS-a na kojoj se glasalo o podršci Vučiću na predsjedničkim izborima

- Isticao da izdaja nije manir SPS-a, kao kod nekih drugih partija, aludirajući na SNS

- Govorio "želim da rušim najjačeg u zemlji, a zna se ko je to"

- Hvalio se fotografijom sa navijačem Igorom Mikićem, koji je vrijeđao Vučića

- Ismijavao SNS kad je tu stranku podržao glumac Svetislav Goncić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana