Дачић најавио одлазак са чела СПС-а

Агенције
Дачић најавио одлазак са чела СПС-а

Београд - Ивица Дачић, предсједник СПС-а, изјавио је да се вјероватно више неће кандидовати за шефа те странке.

Дачић, који је и министар спољних послова Србије, додао је да нема тог социјалисте који њега може да смијени са чела странке, већ да ће он сам отићи, о чему и размишља.

- Конгрес је следеће године. Изабран сам између четири кандидата тајним гласањем. Подигао сам партију из пепела после 5. октобра. Иначе је она била отписана. Мене не могу да смене, могу само ја да одем, о чему размишљам - рекао је Дачић.

Казао је још и то да је "уморан од улоге дежурног кривца".

- Вероватно се нећу више кандидовати за председника партије. А могуће је и да убрзам конгрес. Свима сам за све ја увек крив и у партији и у коалицији, па је време да се то заврши. Доста ми је свега - рекао је лидер социјалиста.

Медији су раније објавили да потпредсједник странке Бранко Ружић спрема пуч у странци, те да ће с људима који су му лојални покушати да на конгресу народне године смијени актуелног шефа са чела Социјалистичке партије Србије.

Наиме, дио странке окупљен око Ружића већ дуже вријеме је незадовољан начином на који Дачић води СПС и његовим сервилним односом према СНС-у, па ће на сљедећем партијском конгресу, који би требало да буде одржан сљедеће године, покушати да га смијене.

Уколико им то пође за руком, нови предсједник Социјалистичке партије Србије постао би Ружић, који у трци за челно мјесто у странци, како сазнају медији, има подршку и одређених страних центара моћи.

Иначе, највиши орган СПС-а је конгрес, који се према Статуту партије одржава сваке четврте године. До сада је, од оснивања СПС-а, било девет конгреса, а посљедњи, на којем је поново изабран Дачић за шефа странке, био је 14. децембра 2014. године. По тој динамици, сљедећи, за Дачића преломни конгрес би требало да буде сљедеће године.

- Актуелни потпредседник социјалиста Бранко Ружић је прилично јак унутар странке, годинама га подржава не тако мали број људи. То је у једном тренутку уплашило Дачића, па је Ружићу обезбедио министарску фотељу у актуелној влади, мислећи да ће га тако придобити уз себе, а узгред и дисциплиновати, јер је био превише опозиционо настројен. Међутим, изгледа да то Дачићу није помогло. Ружић се, наиме, намерачио на фотељу шефа СПС-а и зато већ увелико лобира унутар странке и обезбеђује што ширу подршку за пуч у партији - прича извор из СПС-а.

Ружић је раније често задавао главобоље Дачићу и то тако што је износио опозиционе ставове, а знао је и да га тихо минира унутар странке, па је тако, док се СПС борио да опстане у власти, говорио да би волио да буде у опозицији, као и да му је изазов да руши "најјачег у земљи". (Агенције)

Како је Ружић минирао Дачића

- Док се СПС борио за власт, Ружић јавно говорио да би волио да буде у опозицији

- Бојкотовао сједницу ГО СПС-а на којој се гласало о подршци Вучићу на предсједничким изборима

- Истицао да издаја није манир СПС-а, као код неких других партија, алудирајући на СНС

- Говорио "желим да рушим најјачег у земљи, а зна се ко је то"

- Хвалио се фотографијом са навијачем Игором Микићем, који је вријеђао Вучића

- Исмијавао СНС кад је ту странку подржао глумац Светислав Гонцић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана