Dačić: Ubistvo Ivanovića dramatično ugrozilo sigurnost Kosmeta i regiona

Srna
Dačić: Ubistvo Ivanovića dramatično ugrozilo sigurnost Kosmeta i regiona

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji da je ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića dramatično ugrozilo bezbjednost na Kosmetu i da je riječ o bezumnom terorističkom aktu koji ugrožava stabilnost cijelog regiona.

"Ovaj tragičan događaj dokaz je da je opšta bezbednosna situacija na celom Kosovu i Metohiji vrlo ozbiljna, nesigurna i osetljiva i potvrđuje neophodnost prisustva međunarodne zajednice", rekao je Dačić.


On je napomenuo da je Beograd i u tom slučaju pokazao odgovoran pristup, što je potvrđeno posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji nekoliko dana nakon ubistva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"On /Vučić/ je pozvao građane na očuvanje stabilnosti, mira, staloženosti i dostojanstva, ukazavši da se svi problemi moraju rešavati dijalogom i mirnim putem", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije podsjetio je da je Srbija, svjesna ozbiljnosti situacije, uputila pisma Unmiku i Euleksu sa zahtjevom da njeni državni organi učestvuju u istrazi ubistva, uvjerena da bi njeno učešće doprinijelo brzom i efikasnom otkrivanju istine, te da je isti zahtjev upućen i Prištini.

"Realnost je, međutim, da tri nedelje nakon ubistva nemamo nikakve informacije, osim izjava pojedinih predstavnika Prištine da se radi o mafijaško-kriminalnom obračunu i da ubistvo sigurno nije etnički motivisano. Ovakve izjave predstavljaju samo pokušaj zamagljivanja nesposobnosti ili nespremnosti Prištine da sprovede istragu o ovom gnusnom zločinu", ocijenio je Dračić.

Kada je riječ o dijalogu sa Kosovom, Dačić je rekao da je Srbija spremna da nastavi pregovore, ali se postavlja pitanje hoće li bilo kakav novi dogovor imati smisla ako se poslije četiri i po godine od potpisivanja briselskog sporazuma nalazimo u situaciji da nema ni naznaka o primjeni dijela koji se odnosi na formiranje zajednice srpskih opština.

Govoreći o Specijalnom sudu o za zločine OVK-a, Dačić je podsjetio da su krajem prošle i početkom ove godine vladajuće strukture, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Suda.

"Generalni sekretar u svom izvještaju žizražava duboko razočaranjež, ukazujući da je žovo korak unazad u jednoj od najvažnijih oblastiž i snažno zahteva od Prištine da pokaže privrženost pravdi i vladavini prava", kaže Dačić.

On je naglasio da Beograd smatra da će nepristrasno, kredibilno i odgovorno utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemjerljivu vrijednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve.

"Srbija, u skladu sa svojim zakonima koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civila", poručio je Dačić.

On je dodao da su, u tom kontekstu, zabrinutost i iznenađenje Beograda izazvale i nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih potjernica za određenim brojem lica sa područja Kosova i Metohije, među kojima su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

"Želeo bih vrlo otvoreno da ukažem da ovakve odluke Interpola predstavljaju neshvatljiv presedan, te da su donesene protivno svim pravilima ove organizacije", poručio je Dačić.

On je rekao da je Savjet bezbjednosti podsjetio da se više od 18 godina nakon uspostavljanja međunarodnog prisustva, osim oko 16.500 interno raseljenih lica u samoj Pokrajini, u užoj Srbiji, van Kosova i Metohije, nalazi više od 200.000 interno raseljenih, a da je održiv povratak ostvarilo svega njih 1,9 odsto.

Dačić je podvukao da je zaštita istorijske, kulturne i vjerske baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koja istovremeno predstavlja važan dio evropske i svjetske baštine, pitanje od prioritetnog značaja za Srbiju.

"U tom kontekstu, kao posebno štetna pomenuo bih institucionalna nastojanja da se prikrije pravi identitet srpske baštine u Pokrajini koja se učestalo označava kao srednjovekovna, balkanska ili vizantijska, pri čemu u svim tim varijantama izostaje ključna odrednica srpska", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana