Dačić, Štrahe: Nema pregovora o podjeli Kosova i Metohije

Srna
Dačić, Štrahe: Nema pregovora o podjeli Kosova i Metohije

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negirao je danas navode prištinskih medija da Beograd i Priština razgovaraju o podjeli Kosova i Metohije.

"Ne pregovoramo o tome, to je vezano za unutarpolitičku upotrebu /u Prištini/", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom.


Prištinski list "Gazeta ekspres" objavio je nekoliko tekstova u kojima tvrdi da se između zvaničnog Beograda, Prištine i Tirane navodno dogovara "razmjena teritorija", odnosno "podjela Kosova".

Dačić je istakao i da su sinoć u Beogradu, na sastanku i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem analizirani ti navodi prištinskih medija.

"Malo smo se i našalili i rekli i da je Štrahe svojom izjavom o Kosovu to i podstakao", naveo je Dačić.

Štrahe je uoči dolaska u Beograd za "Politiku" rekao da bi bilo poželjno da sjever Kosova ima pravo na samoopredjeljenje ili autonomiju, kao i da je pogrešno ukoliko bi se na Beograd vršio pritisak da prizna samoproglašeno Kosovo.

Dačić je podsjetio da se Štrahe protivio jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije i 2008. godine, kada je u svojoj zemlji bio u opoziciji, a da danas, kada je dio vlasti u Austriji zastupa iste stavove.

On je zahvalio austrijskom zvaničniku za podršku Srbiji i srpskom narodu, napominjući da isto mišljenje u Vladi Austrije sigurno ne dijeli stranka koalicinog partnera Sebastijana Kurca.

"Svaka ti čast Štrahe, srpski narod ti mnogo duguje", rekao je šef srpske diplomatije.

Podsjećajući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u suprotnosti i sa međunarodnim pravom, Dačić je upitao da li bi, ukoliko bi u nekom dijelu Austrije Srbi ili Turci postali većina, imali pravo na samoopredjeljenje.

Dačić je upitao i koliko će godina i vijekova trebati Prištini da međunarodno verifikuje tu svoju nezavisnost, napominjući da bi prištinske vlasti trebalo i o tome da razmisle.

On je u ime zvaničnog Beograda izrazio spremnost za pronalaženje trajnog i održivog rješenja za Kosovo i Metohiju u dijalogu sa Prištinom.

Štrahe je rekao da je realnost da je Austrija 2008. godine priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, kao što je realnost i da se u pravnom sistemu Srbije navodi da je Kosovo i Metohija njen dio teritorije.

Prema njegovim riječima, realnost je da od 193 zemlje članice UN kosovsku nezavisnost nije priznalo njih više od 85, kao i da pet država članica EU to, takođe, ne priznaju.

"Austrija stoji iza nezavisnosti Kosova, a ja imam puno razumijevanje za položaj Srba", rekao je Štrahe.

On smatra da je potrebno da dvije strane nađu suštinsko i kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju.

"Srbija nije problem već rješenje problema, a rješenje se mora naći zajednički", dodao je Štrahe.

Austrijski zvaničnik će tokom posjete Beogradu razgovarati i sa premijerom Srbije Anom Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana