Дачић: Србија неће признати косовску независност, али је спремна за компромис

Дачић: Србија неће признати косовску независност, али је спремна за компромис 13.08.2018 15:58 | Срна

Београд - Србија не може и неће да призна једнострано проглашену независност Косова нити ће му дати столицу у УН, али је спремна за договор и компромис, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је истакао да Србија никада неће признати такозвану независност Косова јер једнострани акти не могу да буду дио међународног права, те одбацио ставове оних који сматрају да је ту ријеч о “посебном случају”.


“Сви они који говоре о томе да је то посебан случај морају да се сете да тај посебан случај може да се деси и у њиховим земљама”, рекао је Дачић на обиљежавању сјећања на 15 година од убиства двојице дјечака и рањавања њих четворо у Гораждевцу на Косову и Метохији.

Он је оцијенио и да су то схватиле многе државе које сада повлаче признање такозване косовске независност, изразивши очекивање да ће се тај тренд наставити.

“Желимо да се дође до компромиса, али ако се жели компромис онда морају да уважавају интереси српског народа, а свако очекивање које иде ка томе да ће Србија признати независност Косова и да ће им бити дато место у УН не одговарају истини”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је и да о томе никада није било речи “нити ће се то икада десити”. “Ако неко жели договор ми смо спремни, али то што смо ми спремни за договор није наша слабост”, рекао је Дачић.

Он је напоменуо и да се у септембру отвара “сезона низа састанака који би требало да детерминишу око чега ми /Београд и Приштина/ можемо да се договоримо”, истакавши да би могло да се разговара мало конкретније и шта “неко сматра неким компромисом”.

Према његовим ријечима, битно је да су многе државе у свијету промијениле становниште јер до сада није било жеље да се уопште разговара о неком компромису.

“У том смислу, ово што се чуло /о компромису Београда и Приштине/ су само неке од идеја и не зна се да ли ће оне уопште бити прихваћене”, рекао је Дачић додавши да свако ко има неку идеју треба да је изнесе.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица