Дачић: Способни да спријечимо насилно преузимање власти

Агенције
Дачић: Способни да спријечимо насилно преузимање власти

Држава је и више него довољно јака да може да спријечи неки покушај насилног преузимања власти, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је за "Политику" рекао да то не значи да не постоје чињенице које указују да постоји организован и кооридниран рад против владе.

"Ова влада је предузела низ корака које нико други није имао храбрости да предузме у прошлости. Наравно да постоји опасност, односно више опасности од рушења владе, али је највећа та која се крије у нашем менталитету", рекао је Дачић.

Он је додао и да некима из нашег окружења не одговара да у Србији постоји стабилна власт већ да стално постоји политичка нестабилност где би извлачењем једне коцкице из мозаика могао да падне читав систем.

"Ми смо дио владе, нисам ваљда толико глуп да рушим сам себе. С тог аспекта, (премијер Александар) Вучић може да буде миран јер ја то не радим не због њега него зато што имамо тај договор који подразумева нашу сарадњу", рекао је Дачић и истакао: "Ако он (Вучић) није задовољан том сарадњом, нема никаквог проблема да СПС не буде више дио владајућег блока".

На питање да ли је ово атмосфера за пријевремене изборе и шта би они донијели, потпредсједник владе је навео да би на тим изборима резултат владајућих странака био исти, ако не и већи од оних на прошлим изборима.

"Ако их буде, ја те изборе могу да дефинишем као један одговор на сталне нападе. Двојац Тадић-Јовановић каже да су избори једино рјешење. Они се представљају као нека алтернатива, каква су они алтернатива?", навео је Дачић, који је и лидер СПС.

"Народ је једини политички судија. Ви некога можете да волите или не волите, али морате да поштујете резултате избора, Ја могу да разумијем да опозиција мрзи Вучића, али не могу да разумијем да због тога мрзе и Србију", истакао је Дачић.

Либија обећала да ће ријешити случај отетих Срба

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су либијске власти обећале да ће случај киднаповања двоје службеника Амбасаде Србије у Либији бити ријешен.

"Наше безбедносне службе и наше министарство били су у Либији, разговарали са либијским властима, они су обећали да ће тај случај бити решен", навео је Дачић.

Дачић је за "Политику" рекао да је прије тог инцидента на колегијумима Министарства више пута разговарано о затварању Амбасаде у Либији, али је истакао да су представници саме Амбасаде сматрали да је политички важно да Србија буде тамо присутна.

Према његовим ријечима, они су чак били против измјештања из Триполија, иако влада Либије коју признају западне земље није више у Триполију него у Тобруку.

Он је најавио да ће изнова бити разматрана ова ситуација, али након што буде ријешено питање киднапованих.

"Политичко је питање хоћемо ли ми у земљама попут Либије, Туниса и Сирије имати амбасаде. Југославија је високо ценила све који су оставили амбасаде за време бомбардовања", рекао је Дачић.

Везиста у амбасади Слађана Станковић и возач Јовица Степић киднаповани су 8. новембра у либијском граду Сирт.

Извор: Танјуг/Срна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана