Dačić: Spoljnopolitički prioritet zajednički interes sa velikim silama

Srna
Dačić: Spoljnopolitički prioritet zajednički interes sa velikim silama

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da se spoljnopolitčki prioriteti Srbije neće mijenjati, a među njima su ulazak u EU, najbolji odnosi sa Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima te nalaženje zajedničkog interesa sa velikim silama, kao i regionalna stabilnost i mir.

On je u ime Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića poručio svim diplomatskim misijama u Beogradu da je Srbija, razvijajući sebe i tražeći za sebe najbolji mogući put u budućnost, potpuno svjesna da tog puta nema i neće biti bez nalaženja zajedničkog interesa sa predstavnicima međunarodne zajednice.


"Spoljnopolitički prioriteti Srbije su dugoročni, a želja je da se vodi predvidiva i odgovorna spoljna politika, koja je u najboljem interesu države i građana, a polazi od sopstvenih nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić na svečanosti podovodom Dana srpske diplomatije u Domu Narodne skupštine.

On je naveo da velike zemlje i velika carstva diplomatijom pokazuju snagu i uvećavaju svoju moć, dok se male zemlje i mala carstva svojom diplomatijom, uglavnom, bore za opstanak.

"Kad god Srbija nije uspevala da usaglasi razne uticaje, bila je izložena stradanju, a kada jeste, opstajala je i rasla", rekao je Dačić, navodeći da su izazovi i pitanja sa kojima se Srbija danas suočava vrlo slična onima sa kojima su se suočavali njeni slavni prethodnici.

On je ocijenio da su ugled i spoljnopolitička pozicija Srbije danas na visokom, možda najvišem, nivou od početka jugoslovenske krize.

Dačić je podsjetio da je strateški cilj Srbije pregovori o članstvu Srbije u EU i ulazak u EU kao punopravnog člana, uz istovremeno razvijanje najboljih mogućih odnosa sa srpskim tradicionalnim zemljama partnerima, prijateljima, kao što su Rusija, Kina, Indija, zemlje Latinske Amerike, Afrike, kao i zemlje Evrope sa kojima Srbija ima veoma bliske stavove.

Dačić je naglasio da će Srbija i u narednom periodu nastaviti da vodi predvidivu, odgovornu politiku, koja će dovesti do toga da Srbija "više nikada ne razmišlja o oružju, nego samo koliko će i na koji način imati prijatelja u svijetu", jer bez prijatelja ne može da ostvari nijedan dugoročno postavljeni cilj.

On je podsjetio da je Srbija u proteklih godinu dana sa svih strana i od svih relevantnih svjetskih faktora dobila najviše ocjene za ekonomske i sveukupne društvene reforme koje sprovodi, za izuzetno konstruktivno ponašanje tokom izbjegličke krize, kao i za ulogu faktora stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Svečanosti povodom Dana srpske diplomatije prisustvovali su predstavnici vlade Srbije, parlamenta, državnih organa, vjerskih zajednica, ambasadori BiH Lazar Mirkić, Rusije Aleksandar Čepurin, Kine Li Mančang, Velike Britanije Denis Kif, kao i veliki broj diplomata i javnih ličnosti.

Svečanost je počela minutom ćutanja u znak pošte tragično nastradalim srpskim diplomatama u Libiji, dok je ansambl "Kolo" izveo himnu "Bože pravde".

Za Dan srpske diplomatije prošle godine ustanovljen je 29. maj, u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih djela Kneževine Srbije toga dana 1839. godine, što se uzima za početak profesionalne diplomatije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana