Дачић: Спољнополитички приоритет заједнички интерес са великим силама

Срна
Дачић: Спољнополитички приоритет заједнички интерес са великим силама

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да се спољнополитчки приоритети Србије неће мијењати, а међу њима су улазак у ЕУ, најбољи односи са Русијом и другим традиционалним партнерима те налажење заједничког интереса са великим силама, као и регионална стабилност и мир.

Он је у име Владе Србије и премијера Александра Вучића поручио свим дипломатским мисијама у Београду да је Србија, развијајући себе и тражећи за себе најбољи могући пут у будућност, потпуно свјесна да тог пута нема и неће бити без налажења заједничког интереса са представницима међународне заједнице.


"Спољнополитички приоритети Србије су дугорочни, а жеља је да се води предвидива и одговорна спољна политика, која је у најбољем интересу државе и грађана, а полази од сопствених националних и државних интереса", рекао је Дачић на свечаности подоводом Дана српске дипломатије у Дому Народне скупштине.

Он је навео да велике земље и велика царства дипломатијом показују снагу и увећавају своју моћ, док се мале земље и мала царства својом дипломатијом, углавном, боре за опстанак.

"Кад год Србија није успевала да усагласи разне утицаје, била је изложена страдању, а када јесте, опстајала је и расла", рекао је Дачић, наводећи да су изазови и питања са којима се Србија данас суочава врло слична онима са којима су се суочавали њени славни претходници.

Он је оцијенио да су углед и спољнополитичка позиција Србије данас на високом, можда највишем, нивоу од почетка југословенске кризе.

Дачић је подсјетио да је стратешки циљ Србије преговори о чланству Србије у ЕУ и улазак у ЕУ као пуноправног члана, уз истовремено развијање најбољих могућих односа са српским традиционалним земљама партнерима, пријатељима, као што су Русија, Кина, Индија, земље Латинске Америке, Африке, као и земље Европе са којима Србија има веома блиске ставове.

Дачић је нагласио да ће Србија и у наредном периоду наставити да води предвидиву, одговорну политику, која ће довести до тога да Србија "више никада не размишља о оружју, него само колико ће и на који начин имати пријатеља у свијету", јер без пријатеља не може да оствари ниједан дугорочно постављени циљ.

Он је подсјетио да је Србија у протеклих годину дана са свих страна и од свих релевантних свјетских фактора добила највише оцјене за економске и свеукупне друштвене реформе које спроводи, за изузетно конструктивно понашање током избјегличке кризе, као и за улогу фактора стабилности у региону југоисточне Европе.

Свечаности поводом Дана српске дипломатије присуствовали су представници владе Србије, парламента, државних органа, вјерских заједница, амбасадори БиХ Лазар Миркић, Русије Александар Чепурин, Кине Ли Манчанг, Велике Британије Денис Киф, као и велики број дипломата и јавних личности.

Свечаност је почела минутом ћутања у знак поште трагично настрадалим српским дипломатама у Либији, док је ансамбл "Коло" извео химну "Боже правде".

За Дан српске дипломатије прошле године установљен је 29. мај, у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дјела Кнежевине Србије тога дана 1839. године, што се узима за почетак професионалне дипломатије у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана