Dačić: Rusija nije predala svoj prijedlog rezolucije SB

Agencije
Dačić: Rusija nije predala svoj prijedlog rezolucije SB

Beograd - Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj prijedlog rezolucije o BiH.

Tako da će se večeras u Savjetu bezbjednosti UN-a glasati samo o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata i da će nakon toga sve biti poznato.

"Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinioci genocida", izjavio  potpredsjednik Vlade Srbije  ocijenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posljedicama riječ, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

"Zato je važan pristup, prvo mora da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma", ukazao je Dačić u intervjuu za TV N1.

Taj sporazum su, podsjetio je, predložile velike sile.

"Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi", rekao je Dačić.

"Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovde je reč o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj", zapitao je on.

Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocijenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi "nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama".

"Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanij ima velike interese u islamskom svetu i misli da će tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najklakše da namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ne smije se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija "skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama".

On je dodao da će, kada je riječ o glasanju u Savjetu bezbjednosti, sve biti poznato večeras.

"Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije, tako da će na glasanje biti iznet samo britanski predlog. Diskusija bi trebalo da traje tri sata. Večeras će biti poznat ishod", rekao je Dačić.

Kada je riječ o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznijela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podjela.

"Predsjednik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravo, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu", rekao je Dačić.

On je dodao da vjeruje da će članice Savjeta bezbjednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podjelama.

"Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo", smatra Dačić.

Kako je istakao, Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BiH.

"I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi, jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana