Дачић: Русија није предала свој приједлог резолуције СБ

Агенције
Дачић: Русија није предала свој приједлог резолуције СБ

Београд - Потпредсједник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Русија није пустила свој приједлог резолуције о БиХ.

Тако да ће се вечерас у Савјету безбједности УН-а гласати само о британском приједлогу резолуције о Сребреници.

Дачић је за ТВ Н1 рекао да би дискусија у СБ требало да траје три сата и да ће након тога све бити познато.

"Србија и српски народ, историјски гледано, нису заслужили да, осим Руанде, буду једини означени као починиоци геноцида", изјавио  потпредсједник Владе Србије  оцијенивши да ће на основу британске резолуције, када је о политичким посљедицама ријеч, неко можда оспорити легитимитет Републике Српске.

"Зато је важан приступ, прво мора да се уравнотежено говори о свим жртвама на свим странама у БиХ. Политичари се мењају, али РС је историјска творевина Дејтонског споразума", указао је Дачић у интервјуу за ТВ Н1.

Тај споразум су, подсјетио је, предложиле велике силе.

"Нису га с одушевљењем прихватили ни Милошевић ни председник РС. Политичари могу да се мењају, да се воле или не воле, али Србија и РС, које је саставни део БиХ, ће бити већи и то нема шансе да било ко угрози", рекао је Дачић.

"Србија се никада није бавила утврђивањем или порицањем да се у Сребреници догодио злочин, али овде је реч о томе може ли се рат у Босни и Херцеговини и геноцид уопште свести само на један догађај", запитао је он.

Србија је, истакао је, једина земља у региону која је осудила злочин у Сребреници и процесуирала осумњичене за учествовање у том злочину, оцијенивши да иза инсистирања на резолуцији леже интереси "неких земаља које траже намиривање рачуна с другим земљама".

"Ако од свих злочина и геноцида који су били у 20. веку доносимо резолуцију само о Руанди и Сребреници, овде је очигледно да неке земље траже поље за намиривање рачуна с неким другим земљама. Велика Британиј има велике интересе у исламском свету и мисли да ће тако, пошто учествује у многим кампањама у тим земљама, најклакше да намири рачуне према малој земљи као што је БиХ", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, не смије се заборавити да је Велика Британија јака сила с којом Србија има добре односе, али да не можемо да прећутимо да је британска резолуција "скривана од нас и није припремана заједно с нама".

Он је додао да ће, када је ријеч о гласању у Савјету безбједности, све бити познато вечерас.

"Русија није пустила свој предлог резолуције, тако да ће на гласање бити изнет само британски предлог. Дискусија би требало да траје три сата. Вечерас ће бити познат исход", рекао је Дачић.

Када је ријеч о руском вету, Дачић је објаснио да је Србија изнијела јасан став који је био против покушаја изазивања нових подјела.

"Предсједник Републике се обратио свим шефовима држава чланица СБ и позвао их да не усвоје ову резолуцију. Послата су писма свим шефовима државама, па и краљици Елизабети. У протоколарном смислу председник је поступио исправо, наравно да неће краљица о томе одлучивати, већ влада. Не могу да говорим и да износим претпостпоставке о вету", рекао је Дачић.

Он је додао да вјерује да ће чланице Савјета безбједности схватити да се до помирења не може доћи новим подјелама.

"Очекујем да све државе које су учествовале у Дејтонском споразуму покажу висок ниво одговорности за ситуацију у БиХ, а то значи да не доносе никакве одлуке које би могле да дестабилизују ситуацију тамо", сматра Дачић.

Како је истакао, Србија је заиста много уложила у помирење са БиХ.

"И са Бакиром Изетбеговићем сам разговарао више пута и заједно смо констатовали да су незгодни овакви датуми, јер обично такве ствари не доприносе помирењу", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана