Дачић: Регионална стабилност као један од приоритета

Срна
Дачић: Регионална стабилност као један од приоритета

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је након састанка са комесаром за сусједску политику и проширење ЕУ Јоханесом Ханом да је један од водећих спољнополитичких приоритета Србије регионална стабилност.

Дачић је рекао новинарима у Бриселу да ће Србија уложити максимум напора да својом конструктивном улогом да значајан подстицај да Балкан буде зона регионалне стабилности и мира.


"Балкан тражи заједниче интересе, а не повратак у прошлост, изазивање сукоба и претњу миру и стабилности на Балкану", поручио је Дачић.

Он каже да се изјаве албанских лидера о формирању Велике Албаније, уколико изостане европска перспектива региона, не уклапају у идеје којима се Србија руководи.

Наводећи да би и лидери из Србије могли да говоре о идеји да сви Срби живе у једној држави, Дачић је додао да би то "водило у прошлост".

Министар спољних послова Србије истакао је да је циљ Србије и Балкана улазак у ЕУ, те да се тај циљ може остварити "једино крупним корацима у напријед, а не запаљивим изјавама које регион враћају у прошлост".

Дачић је нагласио и да је Хану пренио поруку да ће Србија и након избора новог предсједника и формирања нове републичке владе наставити да реализује своје спољнополитичке приоритете, међу којима је најважнији чланство у ЕУ.

"Очекујемо да крајем јуна, на следећој Међувладиној конференцији, буде отворено још неколико поглавља. Ми се надамо да ће их бити четири. Међутим, колико год их буде било, то ће значити да динамика и континуитет у процесу напредовању на путу европских интеграција постоје", рекао је Дачић.

Он каже да је заједно са Ханом констатовао да је Србија на добром путу и да је неопходно да се надокнади све оно што је изгубљено у прошлости, за шта су потребни крупни кораци.

"Нама је циљ да уђемо у ЕУ. На западном Балкану питање опстанка ЕУ се не поставља, што би требало да је у интересу и саме Уније", додао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана