Dačić: Razgraničenje preduslov za stabilne odnose Srba i Albanaca

Srna
Dačić: Razgraničenje preduslov za stabilne odnose Srba i Albanaca

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je razgraničenje na Kosovu i Metohiji jedan od preduslova za trajno stabilne odnose Srba i Albanaca

“Međutim, to nije čarobni štapić, niti je u tome celo rešenje. Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju dugoročne garancije za bezbednost i prosperitet, da uživaju puna građanska i politička prava, što odavno nije slučaj”, rekao je Dačić za “Blic”.

On je ocijeno da srpska istorijska i kulturna baština mora biti maksimalno zaštićena, a državna imovina i imovina građana Srbije vraćena svuda gdje je uzurpirana.

“O svemu tome moramo da postignemo sporazum sa Albancima i da za to dobijemo garancije od najvažnijih država sveta”, istakao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da će odnos Beograda i Prištine biti riješen u ovoj godini, Dačić je rekao da niko ne može da predvidi kada će se doći do sporazuma.

“Vidim da neki zapadni plitičari i diplomate to već najavljuju kao gotovu stvar, samo ne znam na osnovu čega to tvrde”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da niko ne može da predvidi kada će biti postignut sporazum.

“Evo, godina je već odmakla, ali suštinskih razgovora još uvek nema. Ne žurimo, bolje je da na kraju imamo kvalitetno rešenje koje će istrpeti tok vremena i koje će svi poštovati, nego da zdovoljimo nečiji kalendar obaveza”, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana