Дачић: Путуј, Габријеле

Агенција
Дачић: Путуј, Габријеле

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да шеф њемачке дипломатије Зигмар Габријел треба да прихвати реалност, а не Србија као што је Габријел рекао.

Према Дачићевим ријечима, реалност је да је садашња њемачка влада у одласку.

"Поздравите га. Путуј, Габријеле и прихвати реалност да је садашња влада Немачке у одласку", рекао је Дачић у изјави за Инсајдер.

Шеф српске дипломатије није желио да одговара на додатна питања уз објашњење да није у земљи, али је рекао да ће Габријел од њега добити одговор у суботу.

Министар спољних послова Њемачке је највишим званичницима Србије и Косова пренио приједлог за суштину правно обавезујућег споразума двије земље, којим се предвиђа да Београд прихвати независност Косова, али не и да је формално призна, наведено је данас на порталу газетареџпресс.цом.

Према том приједлогу, Србија треба да прихвати постојање државе Косово, али није обавезна да је формално призна.

Њемачки шеф дипломатије је у сриједу у Београду и Приштини представио приједлог у нијансама. Он је рекао да Србија треба да прихвати независност Косова, али није поменуо ријеч признање.

"Ако Србија жели кретање према ЕУ, владавина права и прихватање независности Косова је основни услов", казао је Габриел.

Он је у Приштини навео и да ће његова земља утицати да Косово призна још пет земаља, чланица ЕУ, које то нису учиниле.

Исти став је пренио и званичницима Косова, премијеру Рамушу Харадинају, предсједнику Хашиму Тачију и предсједнику Скупштине Косова Кадрију Весељију са којима се јуче и данас сусрео у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана