Dačić: Prištinskim taksama nanesena nepovratna šteta

Srna
Dačić: Prištinskim taksama nanesena nepovratna šteta

Njujork - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da je dijalog između Beograda i Prištine obustavljen iz jednog razloga – taksa Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, nazvavši to političkom odlukom kojom je nanesena nepovratna šteta.

On je istakao da se Srbija uzdržala od recipročnih mjera i još jednom pokazala svoju odgovornost.

Dačić je poručio da Srbija smatra da su sjednice Savjeta bezbjednosti posvećene Kosovu i Unmiku potrebne i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost članicama Savjeta što je postignut dogovor da se i dalje kontinuirano raspravlja o Kosovu.

“Najvažnije je da će Savet bezbednosti i dalje kontinuirano raspravljati o izveštajima generalnog sekretara UN o situaciji na Kosmetu i radu Unmika”, rekao je on u sjedištu UN na sjednici čije je održavanje bilo neizvjesno zbog protivljenja četiri članice koje smatraju da nema potrebe da Savjet bezbjednosti raspravlja o Kosovu i Metohiji svaka tri mjeseca.

On je podsjetio da se Savjet bezbjednosti i dalje bavi situacijom u BiH dva puta godišnje, kao i Rezidualnim mehanizmom za krivične sudove - nekadašnjim Haškim tribunalom, a niko nije tražio skidanje tih tema sa agende, prenio je Tanjug.

Dačić je poručio da Srbija vjeruje da je neophodno da Savjet bezbjednosti bude otvoren i spreman da razmatra sva pitanja od važnosti za međunarodni mir i bezbjednost, a posebnu pažnju mora posvetiti svojoj preventivnoj ulozi, reagujući na situacije koje, osim toga što predstavljaju jasno kršenje rezolucije ovog tela, dovode i do porasta tenzija, ugrožavanja stabilnosti i bezbednosti.

“I dalje verujem da trebamo i da možemo pronaći zajednički imenitelj u interesima i raditi na njegovoj realizaciji. Svi želimo da se ovo pitanje reši, svi želimo da Kosovo i Metohija više ne bude tema Saveta bezbednosti, da Unmik završi svoju misiju, ali uspešno. Taj trenutak, nažalost još nije blizu”, istakao je Dačić.

Dačić je ocijenio da je prisustvo i djelovanje Unmika na Kosmetu od ključnog je značaja i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji, koja je uvrstila ovaj sastanak u dnevni red Savjeta bezbjednosti.

“Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već kako bismo doprineli stabilizaciji situacije na Kosmetu i miru u regionu. Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner. Zato smo i inicirali dogovor o dinamici održavanja sednica Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana