Dačić: Priština ne želi članstvo u Interpolu da bi se borila sa kriminalom

Srna
Dačić: Priština ne želi članstvo u Interpolu da bi se borila sa kriminalom

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da samoproglašeno Kosovo neće ući u Interpol jer ne želi članstvo radi borbe protiv kriminala i terorizma, već da bi se pokazalo kao država.

Dačić smatra da je to suluda inicijativa zato što samoproglašeno Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.


On je za RTS rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje prištinske vlasti.

Dačić je poručio da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova.

"Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na Kosmetu Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova", rekao je Dačić.

On je podsjetio na saopštenje portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maje Kocijančič, koja je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo u skladu sa ustavom.

"Ovo je suprotno Ustavu. Prema tome, od toga nema ništa", rekao je Dačić.

Govoreći o zahtjevu za povlačenje Unmika, Dačić je rekao da se i Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik. "Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode", rekao je Dačić.

On smatra da zahtjev za povlačenje Unmika ne dolazi iz SAD, nego iz Prištine, te ističe da to neće proći dok su Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti UN.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije ukazao je i na incidente koji se dešavaju kada Srbi dođu na groblja svojih predaka na Kosmetu i na stalne prijetnje i zveckanje oružjem.

Dačić kaže da Priština, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi za njegovo neispunjavanje.

"To je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana