Дачић: Подела Косова једино решење

Агенције
Дачић: Подела Косова једино решење

Београд -- Премијер Србије Ивица Дачић каже да Брисел не може да натјера Србију да призна независност Косова и да подјелу покрајине види као једино могуће и реално рјешење.

"И даље мислим да је подела (Косова) једино могуће реално решење, и сигуран сам да би то Албанци у Приштини прихватили. Медјутим поставља се питање да то може да изазове протесте у региону, а избегава се чињеница да је потресе изазвало и то што је Србија подељена", рекао је Дачић за телевизију "Пинк".

Он је казао да трајно рјешење не постоји и да политички дијалог свакако може да уважи илегитимне интересе Срба и Албанаца.

"У овој фази је прихватљиво све оно што није прихватање једностране независности Косова... Не може Брисел да нас натера да прихватимо независност Косова", истакао је Дачић и додао да независност није признало ни пет чланица ЕУ.

Он је оцијенио да сада треба да се релаксирају односи Приштине и Београда и да се до уласка у ЕУ, за шта је потребан дуги низ година, пронађу одржива рјешења што подразумјева да "не треба да признамо незавиност Косова и Метохије, као и да тиме неће бити спречен европски пут Србије".

Говорећи о економској ситуацији у Србији, Дачић је рекао да ће Влада у новембру донијети буџет за наредну годину, по којем ће бити планиран дефицит од три одсто.

Коментаришући однос са потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем, премијер је рекао да ту не постоје никакве несугласице и да је све под контролом.

"У ономе што заједно радимо нема суштинске разлике нити је било сукоба... Нема сукоба, мислим да одавно односи у Влади нису били релаксиранији него сад, све одлуке се доносе једногласно", истакао је Дачић.

"Сад кад нема проблема у влади, испада да смо у фази распада", казао је Дачић.

Премијер је потврдио да очекује објективан извјештај Европске комисије о напретку Србије на европском путу и додао да ће сваки потез бити усаглашен са представницима ЕК, јер, како је навео, тиме политика Србије добија на снази.

"Нова влада није направила ниједан потез који би Европска комисија могла негативно да прокоментарише", истакао је Дачић.

Дачић је поновио да нова Влада Србије мора да поштује претходно постигнуте договоре и да их примјени, као и да Србија мора да буде фактор мира и стабилности у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана