Dačić: Plenkovićeva izjava bestidna

Srna
Dačić: Plenkovićeva izjava bestidna

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je kao “bestidnu” izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu o “velikosrpskoj agresiji” i da je “reintegracija Srba jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana”.

“Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam da li Plenković pritom misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz žOlujež”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

Povodom Plenkovićeve izjave da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska “bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima”, Dačić je podsjetio da je međunarodni sud pravde presudio da nije bilo agresije.

“Agresiju je izvršila /u Drugom svetskom ratu/ Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Pritom, ni u jednom, ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu”, rekao je Dačić.

On je naglasio da “pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude prijetilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli s pokličom žZa dom spremniž tamo gdje su ubijana srpska deca i kada državni vrh ne bude đuskao uz Tompsona”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana