Dačić: Niko ne može da izbaci temu Kosmeta iz agende Savjeta bezbjednosti

Dačić: Niko ne može da izbaci temu Kosmeta iz agende Savjeta bezbjednosti 02.08.2018 10:37 | Srna

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom britanskog izostavljanja pitanja Kosova i Metohije sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN da za to nema opravdanih razloga, te poručio da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende Savjeta bezbjednosti.


“Ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić za Tanjug.

On je ponovio da je ovaj potez presedan i apsolutno protiv interesa Srbije i potpuno u nesaglasnosti sa željom Londona da se organizuje samit sa zapadnim Balkanom.

Šef srpske diplomatije naveo je da se prvi put poslije 10 godina desilo da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosmeta na dnevni red Savjeta bezbjednosti, te naglasio da su o tome vođene duge, komplikovane i teške konsultacije unutar Savjeta bezbjednosti.

Dačić je podsjetio da Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sjednicama - bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na Kosmetu dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

S druge strane, kaže Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sjednicama Savjeta bezbjednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom tijelu UN.

“Da bi se izbeglo glasanje i dovelo do velikih podela u Savetu bezbednosti dogovoreno je, bez obzira na to što je Britanija podnela plan rada za avgust bez teme Kosova, da će se konsultacije o ovoj temi nastaviti i narednih dana sa zainteresovanim stranama, sa željom da se postigne dogovor o daljem radu”, rekao je Dačić i izrazio očekivanje da će biti uvaženi stavovi Srbije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica