Дачић: Нико не може да избаци тему Космета из агенде Савјета безбједности

Дачић: Нико не може да избаци тему Космета из агенде Савјета безбједности 02.08.2018 10:37 | Срна

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом британског изостављања питања Косова и Метохије са дневног реда Савјета безбједности УН да за то нема оправданих разлога, те поручио да нико не може да избаци тему Косова из агенде Савјета безбједности.


“Ако то не жели Велика Британија, ставиће је на дневни ред земље које нису признале независност Косова”, рекао је Дачић за Тањуг.

Он је поновио да је овај потез преседан и апсолутно против интереса Србије и потпуно у несагласности са жељом Лондона да се организује самит са западним Балканом.

Шеф српске дипломатије навео је да се први пут послије 10 година десило да једна земља самостално одлучује да не стави тему Космета на дневни ред Савјета безбједности, те нагласио да су о томе вођене дуге, компликоване и тешке консултације унутар Савјета безбједности.

Дачић је подсјетио да Велика Британија тражи да се о Косову говори на затвореним сједницама - без присуства Приштине и Београда, и да се то смањи на два пута годишње, јер сматра да је ситуација на Космету добра и да нема потребе да се о томе расправља.

С друге стране, каже Дачић, Русија и Кина чврсто заступају став да та тема мора да буде на сједницама Савјета безбједности, јер до данас није дошло до договора у том тијелу УН.

“Да би се избегло гласање и довело до великих подела у Савету безбедности договорено је, без обзира на то што је Британија поднела план рада за август без теме Косова, да ће се консултације о овој теми наставити и наредних дана са заинтересованим странама, са жељом да се постигне договор о даљем раду”, рекао је Дачић и изразио очекивање да ће бити уважени ставови Србије.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица