Dačić: Ni velike sile ne mogu pomoći Prištini da zaokruži nezavisnost

Dačić: Ni velike sile ne mogu pomoći Prištini da zaokruži nezavisnost 18.02.2018 11:25 | Srna

Beograd - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da na strani Prištine mogu da budu velike zapadne sile, ali da lažna država Kosovo ne može da zaokruži proces nezavisnosti bez Srbije.

Dačić je istakao da lažna država Kosovo nije uspjela da zaokruži proces nezavisnosti, jer nije postala ni članica UN, ni nekih drugih važnih međunarodnih organizacija, a niti će to postati bez dogovora sa Srbijom.


Dačić je za RTS istakao da Srbija to ne može da odbrani bez Rusije i Kine, te da u tom smislu nastavlja borbu i pokazuje da ovaj proces nezavisnosti nije završen.

"Za deset godina to nisu uspeli da ostvare, to znači da neće uspeti da ostvare i u narednim decenijama ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Srbijom", kaže srpski šef diplomatije.

Dačić je dodao da ne zna čime Priština tješi svoju javnost zato što je vidio spisak od navodno 116 zemalja koje su priznale Kosovo, te dodao da je to lažni spisak, jer se na njemu nalaze neke zemlje koje to nikada nisu uradile i neke države koje nisu članice UN, a i zemlje koje su povukle priznanje o nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da je najveći broj zemalja koje su priznale Kosovo, odluke o priznanju donio već u prvim godinama, u jednom talasu koji je bio poguran nekim zapadnim silama i islamskim zemljama.

On je rekao da će, nakon što su pojedine manje zemlje povukle priznanje Kosova, Beograd nastaviti da radi sa drugim državama da to isto učine.

"Za nekoliko meseci imali smo tri zemlje koje su povukle priznanje", kaže Dačić, podsjetivši da da je Makedonija priznala Tajland pa povukla priznanje, bivša Jugoslavija je priznala Zapadnu Saharu pa je povukla priznanje, što znači da taj proces može da ide i u suprotnom smjeru.

On je rekao da mnoge situacije govore o tome da je takve odluke moguće preispitivati.

"Imamo našu strategiju, ne priznajemo nezavisnost Kosova a podržavaju nas dve velike sile koje imaju pravo veta. Pet zemalja EU nisu priznale Kosovo. Španija je veći branilac Srbije nego neki srpski političari. Situacija je da nema zajedničke pozicije EU. Oni nisu utvrdili poziciju da je Kosovo država. Borimo se za svoju zemlju", zaključio je Dačić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica