Dačić: Netačno da postoji bilo kakav ultimatum Beogradu zbog Kosova

Srna
Dačić: Netačno da postoji bilo kakav ultimatum Beogradu zbog Kosova

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije tačno da postoji bilo kakav ultimatum Srbiji da pristane da samoproglašeno Kosovo dobije stolicu u UN, te da Beograd zbog evropskog puta neće da žrtvuje nacionalne interese.

"Apsolutno je netačno da postoji bilo kakav ultimatum, ali će postojati pritisci. Ako neko misli da će Srbija ili /predsednik Aleksandar/ Vučić sada da popuste, da sve ovo što mi radimo jeste uvod u priznanje Kosova, oni ne samo da ne poznaju Vučića, nego ne poznaju ni Srbiju. Od toga nema ništa", rekao je Dačić za RTS.


On je naveo da može da kaže u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da treba da postupi kao svaka druga zemlja u svijetu koja poštuje svoje nacionalne interese.

Dačić je istakao da u posljednje vrijeme postoje mnoge lažne informacije, kao što su one da će neko iz Njemačke donijeti prijedlog ili ultimatum, da je neko dao rokove do juna ili marta sljedeće godine da Vučić nešto prihvati.

"Ko je taj ko može da postavi bilo koje rokove nama?", upitao je Dačić.

On kaže da je neophodno da dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Niko u EU ne bi mogao da kaže šta treba da sadrži taj sporazum, zato što postoji pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je Dačić, istakavši da Španija neće učestvovati u bilo kojim aktivnostima na koje dolaze predstavnici samoproglašenog Kosova.

Kada je riječ o današnjem sastanku Vučića i prištinskog predstavnika Hašima Tačija u Briselu, Dačić je rekao da ne očekuje "ništa spektakularno".

"Nije lako razgovarati sa Albancima, ali je još teže razgovarati sa Vučićem kada je u ovakvom stanju, kada je razočaran odnosom međunarodne zajednice. Ubeđen sam da Vučića lažu zato što kažu da nije reč o priznanju", rekao je Dačić.

On je naveo da je i pokojni srpski premijer Zoran Đinđić u pismu svjetskim državnicima naveo da "međunarodna zajednica iza leđa priprema i sprovodi zaokruživanje nezavisnosti Kosova".

Govoreći o postavljanju Džona Boltona za savjetnika za nacionalnu bezbjednost u SAD, koji je bio protiv toga da SAD prizna nezavisnost Kosova, Dačić je istakao da je to pozitivna promjena u američkoj administraciji, ali da treba vidjeti da li i danas Bolton misli isto o priznanju Kosova.

Dačić je za "Večernje novosti" rekao da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što predstavlja "vrhunski bezobrazluk i licemjerje", te da na to poniženje Beograd ne može da pristane.

"Naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino je što njih zanima. Kako su se samo lepo setili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO koju ne mogu da formiraju pet godina... Za pet godina se završio Drugi svetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primene briselski sporazum koji su potpisali", ocijenio je Dačić.

On je dodao da se do rješenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana