Дачић: Нереално да Београд прихвати што су Албанци једнострано урадили

Дачић: Нереално да Београд прихвати што су Албанци једнострано урадили 09.02.2018 22:18 | Срна

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да није реално ако неко мисли да Србија сада треба да прихвати оно што су једнострано урадили Албанци, те да споразум са Приштином значи да би Београд и Приштина требало да регулишу међусобне односе и да немају билатералне спорове.

"Они могу да размишљају о томе како хоће појединачно, али ЕУ као организација не може да утврди такав став никада, зато што постоји пет земаља које нису признале Косово", рекао је Дачић за "Глас Америке". 

Коментаришући односе Србије и САД, Дачић је рекао да се Београд труди да на најозбиљнији начин приђе најважнијим носиоцима америчке званичне државне политике. 

"То су председник Трамп, потпредседник Пенс, Тилерсон, како бисмо видели да ли постоји разумевање за српске аргументе", рекао је он. 

Он сматра да постоји спремност да се саслушају аргументи и приједлози Србије, те да се одређене ствари које су заједнички интерес могу рјешавати. 

"То су безбедност, стабилност, мир у региону. То се не може остварити без договора са српским народом као највећим народом у региону. Да би до тога дошло мора да се пронађе неки заједнички, ја то зовем минимумом заједничког интереса, не морамо максимум, да дођемо до минимума", рекао је Дачић. 

Дачић је подсјетио да се 28. јула навршава 100 година од када се српска застава завијорила на Бијелој кући, те да је амерички предсједник Вудро Вилсон то урадио у част српских војника који су погинули као жртве у Првом свјетском рату.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица