Дачић: Нема ревизије Дејтона

Срна
Дачић: Нема ревизије Дејтона

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да неће бити ревизије Дејтонског мировног споразума, те да је препрека за будућност БиХ недостатак политичке воље, а не слабости у Уставу БиХ.

Он је новинарима у Влади Србије рекао да ревизије Дејтонског споразума не може бити без сагласности оних који су споразум потписали, односно без пристанка сва три народа у БиХ.

"Имаћемо конструктивну улогу као земља потписник, јер нам је највише стало до мира", поручио је Дачић, поводом 19 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је нагласио да Србија жели све најбоље БиХ, да она буде стабилна и има свој европски пут.

"Желимо добре везе Србије са Републиком Српском и са српским народом, који живи у Републици Српској и у читавој БиХ", рекао је Дачић.

Он је нагласио да Србија поздравља иницијативу европских званичнка на челу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини да пружи подршку БиХ.

"Премијер Александар Вучић и ја смо разговарали о томе са европским званичницима. Покушавамо да се откочи европски пут БиХ, да се разговара о будућности, а да она буде резултат заједничког договора сва три народа и оба ентитета", закључио је Дачић. 

Данас се навршило 19 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана