Дачић: Нема европске шаргарепе због које би се Србија одрекла Косова

Срна
Дачић: Нема европске шаргарепе због које би се Србија одрекла Косова

Београд - Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да нема те "европске шаргарепе" из ЕУ, због које би Србија добровољно пристала да се одрекне Косова.

"Лицемјерно је да поједини кругови у Бриселу од нас очекују историјски харакири, а ни они сами унутар ЕУ немају јединствен став када је ријеч о косовском питању", рекао је Дачић.

Говорећи о данашњем наставку бриселског дијалога Београда и Приштине, Дачић је рекао за "Вечерње новости" да србијанска страна не пристаје на било какве преправке већ договореног споразума о Заједници српских општина.

"Ако ЕУ пристане на тако нешто, а вјерујем да неће, онда пада цијели процес дијалога и за нас ту више неће бити мјеста", навео је Дачић, напомињући да су у том споразуму јасно назначене обавезе обје стране, али да изгледа у Приштини "пате од амнезије".

Дачић је оцијенио да у дјелу међународне заједнице и у Приштини постоји очигледна тежња да се Срби на сјеверу Косова прогласе за дестабилизујући фактор.

"Мислим да се играју ватром, коју распирује и нечињење ЕУ када је ријеч о ЗСО, од које сигурно нећемо одустати по цијену краха дијалога", поручио је Дачић.

Он је рекао да је сада лакше разговарати са администрацијом у Вашингтону, што је велика шанса за Београд, јер Америка не жели нову нестабилност и показала је интересовање за србијанску иницијативу о трајном рјешењу за Космет.

Дачић је истакао да се до рјешења мора доћи искључиво компромисом, а не наметањем става Србији да мора да призна независност Косова.

"Питао бих све у ЕУ - како то да су промјењиве само границе Србије, а све друге су као уклесане у камен. Прво су отцијепили Косово од Србије, и сада нам говоре да нема више шта ту да се прича. Ма, како да не. Када је то завршена прича, што нас зову на дијалог?", упитао је Дачић.

Он је додао да не очекује да ће земље чланице ЕУ које нису признале Косово, промијенити свој став.

Коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме о једном предсједнику за Албанију и Косово, Дачић је рекао да је то још једна потврда великоалбанске политике, која је веома жива и присутна код свих албанских политичара.

"Замислите само када би Србија дала неку сличну најаву, на примјер, да ће са Републиком Српском да има једног предсједника и једну спољну или безбједносну политику?", навео је Дачић.

Када је ријеч о европским интеграцијама, Дачић је рекао да је реалан рок да Србија до 2025. године постане члан ЕУ и додао да ће то зависити од политичких односа, а не само да ли је Београд нешто урадио или није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана