Dačić: Među izazovima u 2018. partnerstvo sa SAD i vojna neutralnost

Srna
Dačić: Među izazovima u 2018. partnerstvo sa SAD i vojna neutralnost

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da su odbrana Kosova i Metohije, odnosi sa Ruskom Federacijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i politika vojne neutralnosti glavni spoljnopolitički izazovi koji u narednoj godini očekuju Srbiju.

Dačić je napomenuo da Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije, te da u toj borbi nije sama.


On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN, kao i da će uz pomoć prijatelja odbiti napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu.

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, te dodao da Rusija u svojim rukama ima veto za odbranu Srbije koja je često politička meta u brojnim geopolitičkim igrama na Balkanu.

"Rusija nas je, po ko zna koji put u istoriji, odbranila u Savetu bezbednosti UN kad je pokušao da se realizuje plan da se srpskom narodu udari žig — genocidnog", objasnio je Dačić za "Sputnik".

Dačić je podsjetio da je EU prvi strateški cilj Srbije, te da prolazi kroz sveobuhvatne, pravne, ekonomske i političke reforme da bi bila spremna za članstvo u Uniji kada taj dan dođe.

Prema njegovim riječima, cilj Srbije u 2018. godini je da se čuje stav zvaničnog Beograda i u Bijeloj kući, jer je nepohodno da Srbija ekonomski i politički razvija odnose sa zvaničnim Vašingtonom.

Dačić je ponovio i da Srbija neće ulaziti u vojne saveze, već je njen interes da vojno ojača, te će nastaviti vojnu saradnju sa NATO-om, Rusijom, Bjelorusijom i ostalim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana