Дачић: Међу изазовима у 2018. партнерство са САД и војна неутралност

Срна
Дачић: Међу изазовима у 2018. партнерство са САД и војна неутралност

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић навео је да су одбрана Косова и Метохије, односи са Руском Федерацијом, пут ка ЕУ, партнерство са САД и политика војне неутралности главни спољнополитички изазови који у наредној години очекују Србију.

Дачић је напоменуо да Србија није спремна да се одрекне Косова и Метохије, те да у тој борби није сама.


Он је истакао да Русија неће дозволити да Косово постане члан УН, као и да ће уз помоћ пријатеља одбити нападе Приштине да добију столицу у Унеску и Интерполу.

Шеф српске дипломатије поручио је да Србија никада неће увести санкције Руској Федерацији, те додао да Русија у својим рукама има вето за одбрану Србије која је често политичка мета у бројним геополитичким играма на Балкану.

"Русија нас је, по ко зна који пут у историји, одбранила у Савету безбедности УН кад је покушао да се реализује план да се српском народу удари жиг — геноцидног", објаснио је Дачић за "Спутник".

Дачић је подсјетио да је ЕУ први стратешки циљ Србије, те да пролази кроз свеобухватне, правне, економске и политичке реформе да би била спремна за чланство у Унији када тај дан дође.

Према његовим ријечима, циљ Србије у 2018. години је да се чује став званичног Београда и у Бијелој кући, јер је непоходно да Србија економски и политички развија односе са званичним Вашингтоном.

Дачић је поновио и да Србија неће улазити у војне савезе, већ је њен интерес да војно ојача, те ће наставити војну сарадњу са НАТО-ом, Русијом, Бјелорусијом и осталим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана