Дачић: Логичније да САД повуку признање, него да Русија призна

Дачић: Логичније да САД повуку признање, него да Русија призна 22.02.2018 18:58 | B92

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да је логичније да САД и Велика Британија повуку признање независности Косова него да Русија призна ту независност.

Поводом изјаве косовског предсједника Хашима Тачија да би руским признањем Србија одустала од "лажне митологије", Дачић је на конференцији за новинаре с министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом рекао да је великоалбанска реторика највећа пријетња у региону.

"Логичније би било да САД и Велика Британија повуку признање Косова и то би утицало на смањивање великоалбанске реторике која представља највећу претњу у региону", рекао је Дачић.

Лавров је рекао да је Русија изнијела свој став по питању Косова и да његова изјава не може то да промени.

"Он, као и већина политичара у Приштини, треба да се бави својим пословима, а нарочито чињеницом да су оптужни за извршење ратних злочина", рекао је Лавров и поновио да је Русија привржена Резолуцији 1244 УН "за разлику од неких европских земаља".

"У Европи влада нездрава ситуација"

Шеф руске дипломатије је рекао и да Русија подржава самосталан, независан и вишесмјерни курс Србије јер се и сама у спољној политици руководи тим приниципима.

"У Европи влада нездрава ситуација због покушаја неких чланова ЕУ и НАТО да ојачају конфронтацију, гурајући све даље НАТО на исток не узимајући у обзир мишљење становништва, а то се тиче онога што је било у Црној Гори и што се сада покушава у Македонији па и у БиХ", оценио је Лавров.

Он је рекао да се Русија придржава свих споразума који се тичу Косова, али и БиХ и додао да ће се Русија успротивити сваком покушају да се ти споразуми заобиђу и прекрше.

Када је ријеч о БиХ, Лавров је рекао да је неопходно да сва питања морају да се рјешавају на основу договора два ентитета и три државотворна народа.

Према ријечима руског министра, разговори са српским колегом су показали широко подударање у ставовима о међународним питањима, а били су посвећени већим дијелом сарадњи у међународним организацијама као што су УН, ОЕБС и Савет Европе.

Лавров је рекао и да важну улогу у развоју билатералних односа има међудржавна комисија за сарадњу која је недавно у Сочију констатовала да је постигнут видан напредак у реализацији онога што су договорили предсједници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић, прошлог децембра у Москви.

Дачић је изјавио и да је 180. годишњица дипломатских односа показатељ истински пријатељских и братских односа Србије и Русије.

Дачић је изразио задовољство због односа двије земље наводећи да се ради о стратешком партнерству, али не само на папиру, већ истинском партнерству које подразумијева пријатељство, међусобно разумијевање и подршку.

"Наше је задовољство веће што је овај јубилеј увеличао шеф руске дипломатије", рекао је Дачић.


Он је оцијенио да је Лавров један од највећих ослонаца и пријатеља Србије у свијету.

"Лавров и ја имамо договор да се сваке године редовно састајемо у Србији и Русији, како бисмо допринели развоју билатералних односа и драго ми је да је баш сада, када обележавамо 180 година дипломатских односа наше две земље, он ту, као један од највећих пријатеља Србије у свету", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је да је данас значајан дан за односе Београда и Москве, наводећи да је 180. годишњица дипломатских односа показатељ истински пријатељских и братских односа двије земље.

Дачић је изразио захвалност Русији на сталној подршци коју Москва пружа Београду у спорним темама, међу којима је очување територијалног суверенитета и интегритета и питање Косова.

Лавров уручио Дачићу руски орден пријатељства

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров уручио је орден пријатељства шефу српске дипломатије Ивици Дачићу за заслуге у јачању пријатељства и сарадње двије земље.

Лавров је у амбасади Русије у Београду рекао да је Дачић допринио развоју спољнополитичке сарадње Русије и Србије, као и трговинско-економске сарадње и да му је велика част да у име руског предсједника Владимира Путина уручи орден Дачићу.

Дачић је рекао да је претходних година улагао максималне напоре да увијек и свуда промовише политику сарадње Србије и с њеним партнерима, а нарочито пријатељима као што је Русија.

"Веома сам почаствован што су Русија и њен председник Владимир Путин, осведочени пријатељ српског народа, препознали тај мој рад и напоре", рекао је Дачић.

Лавров је рекао да је Дачић човек који пуно доприноси развоју контаката међу људима и пожелео српском колеги пуно успјеха у свим његовим подухватима.

Дачић је орден посветио свом оцу који је преминуо на дан када је објављено да ће добити орден.

"Орден сам посветио оцу и свим милиционерима, полицајцима и војницима који су се борили за Косово како је и он то радио", рекао је Дачић.

Он је додао да му је посебно драго што му је орден уручио "човек који је објективно највише помагао Србији протеклих година".

"Кад треба нешто да се помогне, кад је Србији тешко, кад наши непријатељи и противници желе непринципијелно да помогну Косову, ја зовем Сергеја Лаврова", рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија никада неће водити антируску политику иако многи покушавају да изврше притисак на Београд да због чланства у ЕУ промјени однос према Русији.

Шеф српске дипломатије је рекао да не види ближу земљу Србији и ближи народ него што су Русија и руски народ.

"Ја волим Русију, али зато што волим Србију. Свако ко би радио против наших веза с Русијом директно ради против интереса Србије и српског народа", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да тај орден нема цијену јер се све на свијету може купити осим пријатељства двије државе и два народа. "Живела Русија, живела Србија и живело братство Србије и Русије", рекао је он.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица