Дачић: Лаж је да косово има довољно гласова за чланство у УНЕСКУ

Срна
Дачић: Лаж је да косово има довољно гласова за чланство у УНЕСКУ

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је велика лаж тврдња потпредсједника Владе самопроглашеног Косова Беџета Пацолија да Косово има довољан број гласова за чланство у Унеску.


Дачић подсјећа да су прије двије године Пацоли и Хашим Тачи на Генералној конференцији Унеска у Паризу, мислећи да се парама све може ријешити, покушавали да остваре чланство самопроглашеног Косова у тој организацији, по ходницима.

"Као што су изгубили тада, изгубиће и следећи пут када се буду кандидовали", поручио је Дачић.

Он је навео да се у овом случају ради о принципима, о кршењу међународног права.

"Велики број наших пријатеља, не само да није променио позицију у супротном смеру, него су многе земље промениле позицију у позитивном смеру по Србију", истакао је Дачић.

Он је додао да то значи да ће оне земље, које су биле уздржане сада гласати против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је објаснио да је процедура таква да ће средином октобра бити одржан Извршни савјет Унеска и дотле би самопроглашено Косово морало да се пријави за кандидатуру, док је Генерална конференција Унеска у новембру, а сљедећа за двије године.

"За сада нема наговештаја да ће се пријавити, мислим да постоји страх да ће изгубити. Ја им не препоручујем да се кандидују", истакао је Дачић.

Говорећи о чланству самопроглашеног Косова у Интерполу, министар је навео да САД и западни спонзори утичу на Косово да повуче кандидатуру, јер се на истом дневном реду налази и пријем Палестине.

"Сада је због Израела тенденција да се све те тачке одложе за неку следећу конференцију. На овој конференцији у Пекингу, нема шансе да Косово има довољан број гласова да постане члан Интерпола", навео је Дачић у писаној изјави.

Он је додао да су све изјаве Пацолија велике лажи, пропагандни филмови, којима желе да покажу како се ситуација за ових неколико дана, од доласка Пацолија у Њујорк, драстично промијенила.

"Све је то лаж, а Србија је ојачала своју позицију и ускоро ћете видети шта то конкретно значи", изјавио је Дачић у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана