Dačić: Lavrov u Srbiji 23. februara

Srna
Dačić: Lavrov u Srbiji 23. februara

Beograd - Šef diplomatije Ruske Federacije posjetiće Srbiju 23. februara sljedeće godine, jer se tada obilježava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije, najavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je nakon povratka iz Moskve rekao da je sa ruskim zvaničnicima dogovoreno da naredno, šesnaesto zasjedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju bude održano u decembru u Novom Sadu.

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali da naša ekonomska saradnja napreduje, da je povećan obim spoljnotrgovinske razmene. Proše godine bio je dve milijarde i sto miliona evra, a za prvih sedam meseci ove godine već je milijardu i trista pedeset miliona i sigurno će na kraju godine biti veći nego 2016. godine", rekao je Dačić za "Sputnjik".

On je naveo da su vođeni razgovori o energetici, poljoprivredi, ruskim investicijama, jer veliki je broj kompanija koje žele da zajedno sa srpskim grade svoja preduzeća u Srbiji, ali i da nastupaju na trećim tržištima.

"Bilo je reči i o saradnji u oblasti visoke tehnologije, kao što je kosmička. Razgovarali smo i o remontu žĐerdapaž i izgradnji železnice. Atmosfera je bila pozitivna", ocijenio je Dačić.

On je dodao da je zajednička ocjena da se međusobni odnosi uspješno razvijaju, da postoji visok nivo međusobne saglasnosti i podrške i na međunarodnom planu.

"Zahvalio sam im na kontinuiranoj podršci kada je reč o međunarodnim organizacijama. Veoma nam je značajna podrška Rusije kada je reč o pokušajima Prištine da se učlani u Interpol, a biće značajna pomoć Moskve i u sprečavanju nepriznatog Kosova da uđe u Unesko", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana