Дачић: Како Србима из Републике Српске објаснити да не иду на референдум?

Срна
Дачић: Како Србима из Републике Српске објаснити да не иду на референдум?

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом референдума у Каталонији да Косово и Метохија не може да буде издвојен и специфичан случај, како то тврди Европска комисија, те упитао како ће се након овога моћи објаснити Србима у БиХ да не треба да иду на референдум.

"Када Република Српска у облацима говори о референдуму, онда је то антиевропски, антицивилизацијски и антисрпски. Нека иду у Бањалуку да подржавају референдум Срба у БиХ", навео је Дачић за РТС.


Он је истакао да није тачно то што је портпарол Европске комисије Маргаритис Схинас рекао - како су Косово и Метохија били специфичан случај, те да "представник Европске комисије појма нема о чему говори".

"Негде је то прочитао, не може да објасни и зато прича глупости. Не постоје резолуције УН осим 1244 која говори о територијалном интегритету и суверенитету Србије. То што је учињено према Србији је кршење међународног права. Оно што смо упозоравали десило се и Каталонија неће бити једини пример таквих сепаратистичких тенденција у Европи", нагласио је Дачић.

Он каже да је то једнострани акт Каталоније, као што је био и једнострани акт самопроглашеног Косова и да је Србија упозоравала да ће то бити Пандорина кутија.

Коментаришући графите у Војводини и одлазак лидера ЛСВ-а Ненада Чанка у Барселону, Дачић је рекао да "није накарадна политика само у Бриселу, већ и да овде има представника".

Дачић је додао да је на примјеру самопроглашеног Косова показано да су могући једнострани потези.

"Све што говоримо о двоструким аршинима никако не треба протумачити као неку нашу примедбу на очување територијалног интегритета и суверенитета Шпаније. Шпанија је наш велики пријатељ и за разлику од неких других чланица ЕУ није признала једнострано проглашену независност Космета", каже Дачић.

Министар спољних послова Србије не очекује да ће нека од 22 државе чланице ЕУ које су признале независност Косова сада промијенити мишљење.

"Како да кажу: Погрешили смо – морали би да пљуну сами на себе. То може Трамп да каже за бившу америчку политику, ново руководство, али то је била суштина њихове политике. Бомбардовали су нас због Косова, неће сада рећи да су погрешили. Али обиће се то њима у главу. Жао нам је што је реч о Шпанији јер то је наша пријатељска земља, али је Пандорина кутија отворена", рекао је Дачић.

Коментаришући протест хрватског Министарства иностраних и европских послова Амбасади Србије у Загребу због откривања споменика ратном хероју, мајору Милану Тепићу у Београду, Дачић је оцијенио да је то још један примјер лудила и антисрпске хистерије.

Дачић је рекао да је Тепић официр ЈНА који је дао живот за своју земљу и бранио гарнизон и војнике од напада нелегалних формација.

Он је навео да против подизања споменика Тепићу, који је морална громада, протестује руководство земље која велича усташки покрет, подиже споменик убици Мири Барешићу и табле са усташким поздравима, те говори о великосрпској агресији, иако је у Хрватској прије деведесетих година прошлог вијека било 580.000 Срба.

"Ако говоримо о некој агресији, агресију је извршила Независна Држава Хрватска на Србију до Земуна", поручио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана