Дачић: Интересују ме разговори с онима који су признали КиМ ризнали КиМ

Танјуг
Дачић: Интересују ме разговори с онима који су признали КиМ ризнали КиМ

Њујорк - Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је данас да га највише интересује да, у оквиру засједања Генералне скупштине УН, разговара са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова о томе да преиспитају своју одлуку.

“Веома сам задовољан начином на који теку ти разговори”, рекао је Дачић додајући да је представницима појединих земаља рекао да ће, имајући то у виду, ускоро само Приштина и Тирана бити те које признају независност Косова.

Дачић је објаснио да се у оквиру засједања Генералне скупштине УН одржавају три нивоа састанака - један је генерална дебата, разни сусрети на маргинама и бројне конференције итд, а други су састанци билатералног карактера који се односе се на јачање билатералних веза.

“Трећи ниво је онај који мене највише интересује - разговор са земљама које су признале Косово, о томе да преиспитају ту своју одлуку”, рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан докле су стигли у тим разговорима, Дачић је рекао да “није добро говорити о томе док се те ствари не заврше до краја”.

“Ја никада о томе не говорим, али овде имам списак земаља са којима треба направити контакте - ко где седи, где се ко налази ког дана, када дискутује.... Имамо материјале за сваку од тих земаља, које увек носимо са собом, и имамо мапу свих земаља које су признале и нису признале Косово”, рекао је Дачић.

Показујући медијима мапу на којој се види које су земље признале, а које нису признале независност Косова, Дачић је рекао да “свако треба да је добије да би знао да Приштина лаже, да тачно имају сазнања о томе ко је признао, ко није признао Косово”. Коментаришући присуство приштинске делегације у згради УН, Дачић је рекао да “они нису ту, они су по ћошковима, по хоклицама, јер они нису чланови УН и немају исте пропуснице, као и чланови УН”.

Како је објаснио, приштинска делегација се пријавила преко Одељења УН за мировне операције (Департмент оф Пеацекеепинг Оператионс) и тако добила пропуснице, уз које, међутим, не могу да уђу у сале на састанке.

“Они то раде сваке године, то је злоупотреба тог статуса, али џабе им. Мислим да су сви прозрели о чему се ту ради, да сви имају у виду да су направили страшну грешку кад су признали Косово, и да се многи од њих данас кају због тога и размишљају о повлачењу признања”, рекао је Дачић.

Нагласио је, ипак, да не жели да о свему томе говори док се не заврше сви скупови, односно док не прође ова недјеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана