Дачић: Хрвате да буде срамота

Дачић: Хрвате да буде срамота 06.08.2018 14:25 | Танјуг

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Хрватску треба да буде срамота што је на обиљежавању "Олује" у Глини пјевао контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, као и да је жалосно и неморално то што се на хрватској прослави вијорила израелска застава - народа који је са Србима и Ромима највише пострадао у Јасеновцу.

"Певао је /Томпсон/ у Глини, где је за време фашистичке Немачке и НДХ запаљена црква напуњена Србима. Ту је касније подигнут жСрпски домж, али они су протерали Србе и претворили га у жХрватски домж. Па, како их није срамота?", пита Дачић.

Он наглашава да је то што се на прослави "Олује" у Хрватској вијорила израелска застава неморално према израелском народу, чије жртве у Холокаусту Хрвати релативизују.

"Они присуство правдају комерцијалним учешћем. У Јасеновцу је највише страдало Срба, Јевреја и Рома", истиче Дачић.

Он каже и да не разумије зашто је испод натписа "За дом спремни" на државној прослави "Олује" у Книну стајао црногорски официр. "Нисам ја ишао у Дубровник да ратујем, већ Црногорци", рекао је Дачић за Телевизију "Пинк".

Коментаришући поруке из Хрватске да Србија не може у ЕУ док има предсједника какав је Александар Вучић, Дачић указује да је Хрватска једина држава поред Аустрије која је дочекала нацисте са цвијећем у рукама и једина земља у Европи која слави етничко чишћење, те да Србе више ништа не може изненадити.

"Председнику Србије у Хрватској замерају и то што је на обележавању прогона Срба у жОлујиж користио термин Крајишници", наводи Дачић.

Он истиче да Хрватима сада изгледа сметају и историјске чињенице и то што је постојала Војна Крајина.

Дачић каже да Србија жели да смањује тензије, али не може прихватити додјелу одликовања ратним злочинцима /генералима Анти Готовини и Младену Маркачу/, лажне приче о великосрпској агресији, релативизацију и негирање злочина.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица