Дачић: Ештонова једини објективан посредник у кризама на Балкану

Срна
Дачић: Ештонова једини објективан посредник у кризама на Балкану

Брисел - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон била једини објективни посредник у кризама на западном Балкану.

"То могу да кажем јер сам током 24 године бављења политиком био сведок свих већих криза у региону", рекао је Дачић након опроштајног сусрета са Ештоновом у сједишту Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Он је посебно захвалио Ештоновој што је помогла да Србија ове године уђе у преговарачки процес придруживања ЕУ, као и за стрпљење које је показала током дугих сесија дијалога о нормализацији односа са Приштином, преносе београдски медији.

Дачић је најавио да ће састанак министара спољних послова и финансија земаља западног Балкана у Београду бити одржан у четвртак, 23. октобра, као што је и планирано, упркос страстима које су се узбуркале након инцидената на фудбалској утакмици Србија - Албанија.

"Дијалог је сада нормална ствар, мада није историјска", рекао је Дачић, додајући да је Србија ријешена да остане на европском путу који је, како је нагласио, "дуг, али неповратан".

Дачић је, у име Владе Србије и предсједника Србије Томислава Николића, поклонио Ештоновој копију иконе Богородице Тројеручице, заштитнице српског народа.

Ештонова је одала признање Дачићу због државничке храбрости испољене током дијалога, као и због истрајавања на европском путу.

Напомињући да је у разговорима са Дачићем и /предсједником Владе самопроглашеног Косова Хашимом/ Тачијем у посљедње двије године провела чак 430 часова, Ештонова је рекла да је споразум који је постигнут у априлу прошле године више њихова, а мање њена заслуга.

Кетрин Ештон ће са положаја шефа европске дипломатије одступити у новембру, а ту дужност ће преузети бивши министар спољних послова Италије Федерика Могерини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана