Dačić: Biće upućen demarš zbog licemjernog poteza Hrvatske

Srna
Dačić: Biće upućen demarš zbog licemjernog poteza Hrvatske

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je suludim protest Hrvatske povodom podizanja spomenika ratnom heroju Milanu Tepiću u Beogradu i najavio da će njegovo ministarstvo uložiti demarš hrvatskoj Ambasadi zbog tog licemjernog poteza.

On je naglasio da je sramno kada zvaničnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo, podstiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. vijeku, protestuju zbog Milana Tepića, prenose beogradski mediji.


"Tepić je bio oficir JNA, koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", istakao je Dačić.

On je dodao da taj protest Hrvatske djeluje besmisleno, tragikomično i suludo poslije podizanja spomenika ustaškom teroristi Miri Barišiću u Hrvatskoj koji je ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, postavljanja table "Za dom spremni", pozdrava ustaša koje su pobile više od pola miliona Srba, Jevreja i Roma, genocida u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i velikohrvatske agresije na Srbiju i BiH u Drugom svjetskom ratu i poslije protjerivanja više od 200.000 Srba, građana Hrvatske.

Prema njegovim riječima, napadi i uvrede koje dolaze iz Hrvatske, iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio želju za razvojem dobrosusjedskih odnosa, pokazuju da hrvatsko rukovodstvo ne želi dijalog i saradnju, već zaoštravanje odnosa.

U Beogradu je protekle sedmice otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću koji je poginuo 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je nakon toga da je uputilo "oštar protest" Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana