Дачић: Биће упућен демарш због лицемјерног потеза Хрватске

Срна
Дачић: Биће упућен демарш због лицемјерног потеза Хрватске

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је сулудим протест Хрватске поводом подизања споменика ратном хероју Милану Тепићу у Београду и најавио да ће његово министарство уложити демарш хрватској Амбасади због тог лицемјерног потеза.

Он је нагласио да је срамно када званичници Хрватске који величају усташтво, подстичу антисрпску хистерију и крше људска права у 21. вијеку, протестују због Милана Тепића, преносе београдски медији.


"Тепић је био официр ЈНА, који је положио заклетву држави и који је одговарао за животе младића у својој јединици. Мајор Тепић је био оличење части и морала", истакао је Дачић.

Он је додао да тај протест Хрватске дјелује бесмислено, трагикомично и сулудо послије подизања споменика усташком терористи Мири Баришићу у Хрватској који је убио југословенског амбасадора у Шведској, постављања табле "За дом спремни", поздрава усташа које су побиле више од пола милиона Срба, Јевреја и Рома, геноцида у фашистичкој Независној Држави Хрватској и великохрватске агресије на Србију и БиХ у Другом свјетском рату и послије протјеривања више од 200.000 Срба, грађана Хрватске.

Према његовим ријечима, напади и увреде које долазе из Хрватске, иако је предсједник Србије Александар Вучић јавно изразио жељу за развојем добросусједских односа, показују да хрватско руководство не жели дијалог и сарадњу, већ заоштравање односа.

У Београду је протекле седмице откривен споменик мајору Милану Тепићу који је погинуо 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је након тога да је упутило "оштар протест" Амбасади Србије у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана