Dačić: Beograd ne dozvoljava ucjenu otvaranjem poglavlja

Srna
Dačić: Beograd ne dozvoljava ucjenu otvaranjem poglavlja

Beograd - Srbija neće propasti ako neka pregovaračka poglavlja sa EU ne budu otvorena u oktobru ili decembru i neće dozvoliti da se time ucjenjuje, rekao je u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mislim da previše neozbiljno shvataju Srbiju. Oni upravo računaju na to da ćemo, ako se oni namršte i kažu da neće biti otvaranja poglavlja, sve da potpišemo. Zaboravite, ta priča je prošla", rekao je novinarima Dačić, koji je u Palati "Srbija" prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja Dana UN.


Navodeći da svi znaju zašto se ne otvaraju poglavlja, Dačić je dodao da je to zato što Srbija nije prihvatila ono što su tražili ultimativno vezano za dijalog sa Prištinom, kao što su pitanja u vezi sa telekomunikacijama.

"Rekao sam već nekoliko puta da neće biti otvaranja poglavlja, pa šta. Bolje da ne bude otvaranja poglavlja nego da naštetimo našim nacionalnim i državnim interesima", istakao je Dačić.

On je rekao da neke zemlje EU ne žele da Srbiji u oktobru budu otvorena poglavlja.

"U decembru će biti novih pokušaja, videćemo kako će biti dalje. Poglavlja koja treba da budu otvorena nemaju nikakve veze sa pitanjima o kojima pričamo. Radi se o javnim nabavkama, kulturi i obrazovanju. Ta poglavlja su spremna za otvaranje", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje srpski interes - prenijeli su beogradski mediji.

"To je dvosmerni proces. Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume. Ako neko misli da je dovoljno da kaže - otvorićemo vam poglavlja, potpišite nam sve, mislim da je to smešno i neozbiljno. Moj odgovor je na to pitanje - nećete da otvorite poglavlje, pa šta", istakao je Dačić.

On je rekao da Srbija hoće dijalog, a ne monolog, te da dijalog podrazumijeva kompromise.

Dačić je prethodno na svečanosti povodom obilježavanja Dana UN rekao da Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN.

"Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i odbrani naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić u obraćanju prisutnim.

Dačić je dodao da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja pokušajima zloupotrebe i jednostranim aktima Prištine, uvjerena da su dijalog i mirno rješavanje svih pitanja od značaja za srpsku i albansku zajednicu jedini put ka stvaranju kompromisnog i trajnog rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana