Дачић: Београд не дозвољава уцјену отварањем поглавља

Срна
Дачић: Београд не дозвољава уцјену отварањем поглавља

Београд - Србија неће пропасти ако нека преговарачка поглавља са ЕУ не буду отворена у октобру или децембру и неће дозволити да се тиме уцјењује, рекао је у Београду министар спољних послова Ивица Дачић.

"Мислим да превише неозбиљно схватају Србију. Они управо рачунају на то да ћемо, ако се они намрште и кажу да неће бити отварања поглавља, све да потпишемо. Заборавите, та прича је прошла", рекао је новинарима Дачић, који је у Палати "Србија" присуствовао свечаности поводом обиљежавања Дана УН.


Наводећи да сви знају зашто се не отварају поглавља, Дачић је додао да је то зато што Србија није прихватила оно што су тражили ултимативно везано за дијалог са Приштином, као што су питања у вези са телекомуникацијама.

"Рекао сам већ неколико пута да неће бити отварања поглавља, па шта. Боље да не буде отварања поглавља него да наштетимо нашим националним и државним интересима", истакао је Дачић.

Он је рекао да неке земље ЕУ не желе да Србији у октобру буду отворена поглавља.

"У децембру ће бити нових покушаја, видећемо како ће бити даље. Поглавља која треба да буду отворена немају никакве везе са питањима о којима причамо. Ради се о јавним набавкама, култури и образовању. Та поглавља су спремна за отварање", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да ко хоће да преговара и разговара са Србијом, то може само ако поштује српски интерес - пренијели су београдски медији.

"То је двосмерни процес. Нисмо ми врећа за ударање и ултиматуме. Ако неко мисли да је довољно да каже - отворићемо вам поглавља, потпишите нам све, мислим да је то смешно и неозбиљно. Мој одговор је на то питање - нећете да отворите поглавље, па шта", истакао је Дачић.

Он је рекао да Србија хоће дијалог, а не монолог, те да дијалог подразумијева компромисе.

Дачић је претходно на свечаности поводом обиљежавања Дана УН рекао да Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима Повеље УН.

"Одлучни смо у одбрани међународног права, укључујући резолуцију Савета безбедности 1244 којом се штити суверенитет и територијални интегритет наше земље, као и одбрани наших националних интереса на Косову и Метохији", рекао је Дачић у обраћању присутним.

Дачић је додао да ће Србија наставити да се супротставља покушајима злоупотребе и једностраним актима Приштине, увјерена да су дијалог и мирно рјешавање свих питања од значаја за српску и албанску заједницу једини пут ка стварању компромисног и трајног рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана